VarkensNieuws

Geuremissie afhankelijk van temperatuur en ventilatie

Panningen – De emissie van geur in varkensstallen neemt toe bij hogere temperaturen en hogere ventilatiecapaciteit. Dit zei Gé Backus, directeur Connecting Agri&Food, maandag tijdens de algemene ledenavond varkenshouderij van de Limburgse Land- en Tuinbouworganisatie.

Hoge temperaturen hebben daarnaast ook een negatieve invloed op de technische resultaten, aldus Bakcus. Dit vraagt om systemen die kunnen sturen op temperatuur en ventilatie.

In het project ‘Schone stallen’ vergeleek Backus het economisch resultaat van vier verschillende systemen: warmte-koudeopslag, ‘Pad Cooling’, warmteterugwinning en recirculatie. Het economisch resultaat is hierbij gebaseerd op de investering, het rendement en de terugverdientijd. Uit het onderzoek bleek dat warmte-koudeopslag  het meest renderende systeem is voor zeugenstallen en ‘Pad Cooling’ voor bestaande vleesvarkensstallen. Voor nieuwe vleesvarkensstallen geeft warmte-koudeopslag ook het meeste rendement.

Voor zowel zeugen als vleesvarkens en voor bestaande en nieuwbouw ligt de terugverdientijd van deze systemen op vier jaar of korter. Backus: “Dit zijn win-winsituaties, de geuremissie daalt en de technische resultaten verbeteren. Pak dit op en ga er serieus naar kijken.”

Beheer
WP Admin