VarkensNieuws

‘Geen geschikte alternatieven steun varkenssector’

Den Haag – Er zijn op dit moment geen geschikte alternatieve marktinstrumenten om de varkenssector te ondersteunen. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in reactie op Kamervragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders over de particuliere opslagregeling voor varkensvlees.

“Een groot aantal lidstaten heeft al geruime tijd bij de Europese Commissie aangedrongen op een particuliere opslagregeling. Binnen de Europese marktordening bestaan er, behalve de herintroductie van exportrestituties waarvan ik geen voorstander ben, op dit moment geen alternatieve instrumenten”, aldus Dijksma. Ze vindt dat het besluit van de Europese Commissie, om de particuliere opslagregeling te openen, laat. “Volgens de Europese Commissie is dat omdat zij pas zeer recent nieuwe informatie over de marktsituatie voor de komende maanden had gekregen.”

Dijksma verwacht dat er niet veel gebruik zal worden gemaakt van de regeling, omdat deze niet zo aantrekkelijk is. Van de laatste particuliere opslagregeling voor varkensvlees die in februari 2011 was opengesteld, waren Duitsland (29 procent), Spanje (19 procent), Denemarken (12 procent) en Nederland (10 procent) de vier grootste ‘gebruikers’. Er werd toen voor ruim 140.000 ton varkensvlees een opslagvergoeding gegeven van in totaal ongeveer €60 miljoen. De opslagvergoeding was in 2011 fors hoger. Ook bood de regeling de mogelijkheid van vervroegde uitslag.

De steun voor particuliere opslag wordt gefinancierd uit het Europees Landbouw garantiefonds (ELGF).

Beheer
WP Admin