VarkensNieuws

Negentien PED-gevallen in Nederland; drie in België

Deventer – Het aantal besmettingen in Nederland met de mildere variant van PED is opgelopen tot negentien. Vorige week stond de teller nog op tien besmettingen.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. In België zijn nu drie gevallen vastgesteld, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

In Nederland blijft de besmetting niet langer beperkt tot de Gelderse Achterhoek en Limburg. Ook andere provincies zijn besmet, zonder dat de GD aangeeft welke provincies. Het gaat om zowel vleesvarkens- als vermeerderingsbedrijven waarvan de meeste zijn gelegen boven de grote rivieren. In een paar dagen tijd zijn er dus relatief veel gevallen bij gekomen. “Toch willen we nog niet concluderen dat de PED-besmettingen nu uit de hand lopen”, aldus de woordvoerder van de GD. “Het is moeilijk te zeggen of de lijn zo doorloopt.”

Volgens de GD hebben verscheidene bedrijven die diarree zien onder hun varkens monsters ingestuurd. In veel gevallen blijkt PED niet de oorzaak van het probleem.

In België zijn afgelopen weekeinde opnieuw twee gevallen van PED vastgesteld, nadat vlak voor het weekeinde het eerste geval werd gemeld in de provincie Henegouwen. De twee nieuwe gevallen zijn vastgesteld bij zuigende biggen en bij vleesvarkens. “Aangezien beide gevallen zich in een ander gedeelte van het land bevinden, lijkt het erop dat het PED-virus al verder verspreid is dan werd vermoed”, zegt Philip Vyt, dierenarts en zaakvoerder van Dialab, het lab dat vaststelde dat het om PED-gaat en dit ook wereldkundig maakte. Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ), de Vlaamse Gezondheidsidenst voor Dieren roept de varkenshouders op uiterste hygiëne te betrachten om verdere verspreiding vna het virus tegen te gaan. Ook dringt DGZ er bij het Wetenschappelijk Comité van het Voedselagentschap FAVV op aan om meldingen van nieuwe gevallen van het PED-virus verplicht te maken.

Beheer
WP Admin