VarkensNieuws

Draagvlak antibioticabeleid onder druk

Houten – De zwaarte van het huidige antibioticabeleid leidt er toe dat het draagvlak onder varkenshouders en dierenartsen afneemt om te werken aan verdere reductie van het antibioticagebruik. Dat schrijven de dierenartsenkoepel KNMvD het collectief praktiserende dierenartsen (CPD).

De UDD-regeling (Uitsluitend Door Dierenarts) is de boosdoener en frustreert, verklaart Frans van Dirven van het (CPD).

De UDD-regeling zorgt voor veel onduidelijkheid en ergernis. Vooral de verplichte bedrijfsbezoeken, voorafgaand aan het voorschrijven van een koppelbehandeling of een tweede-keusmiddel, voegen in de ogen van de varkensartsen niets toe. Zij zijn van mening dat het bedrijfsdossier en de diagnose de basis vormen voor het voorschrijven van antibiotica.

De dierenartsen pleiten voor een werkbaarder antibioticabeleid dat motiveert het gebruik verder te verlagen. De KNMvD en CPD suggereren daarom  varkenshouders die met het gebruik onder de streefwaarde zitten te belonen, in de vorm van verlichting van het UDD-regime.

De inzet van tweede-keusantibiotica zal nodig blijven de komende jaren, schrijven de dierenartsen. Uit cijfers van dierenartsen blijkt dat afgelopen najaar er een stijging was van het antibioticagebruik, met name door luchtwegproblemen bij varkens.

De UDD-regeling ging 1 maart 2014 van start. Binnenkort volgt met het ministerie van EZ een evaluatie van de regeling. Tijdens een werkbezoek begin deze maand hebben het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Voedsel- en Waren­autoriteit (NVWA) kennis genomen van de knelpunten in de UDD-regeling.

Beheer
WP Admin