Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

Rusland geeft geen krimp over invoer varkensvlees

Rusland geeft geen krimp in antwoord op verzoeken van de Europese Unie om te onderhandelen over de invoer van varkensvlees.

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan zei maandag dat de Europese Commissie aan de Russische autoriteiten heeft gevraagd met voorstellen te komen. “We hebben in de afgelopen weken geen voorstellen gezien. Ik hoop dat we binnenkort wel wat zullen zien”, aldus Hogan.

Russische grens dicht voor EU-varkensvlees om twee redenen

Rusland heeft de grens voor Europees varkensvlees om twee redenen gesloten: 1. de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in een aantal lidstaten langs de Russische grens en 2. als reactie op de Europese sancties tegen Rusland in verband met de Russische ingreep in Oekraïne.

Russen ‘met name geïnteresseerd in spek en varkensvet’

Hogan denkt dat de Russen met name geïnteresseerd zouden kunnen zijn in spek en varkensvet. Omdat de afzet daarvan naar Rusland stilligt, kunnen die onderdelen vanaf 4 januari ook voor private opslag worden aangeboden.

Polen wil extra maatregelen om varkenshouderij te steunen

De Poolse minister van landbouw stelde maandag tijdens de vergadering van Europese landbouwministers voor extra maatregelen te nemen om de varkenshouderij te ondersteunen. Hij suggereerde om exportsteun te geven bij de uitvoer van varkensvlees, om op die manier het overaanbod aan varkensvlees teniet te doen. Volgens Europees Commissaris Hogan heeft zo’n maatregel een averechts effect.

Beheer
WP Admin