Varkenshouderij

Nieuws 2235 x bekeken

Rooijakkers: 'Geen hoge verwachtingen van POV'

Gaat het traject Vitale Varkenshouderij de varkenshouderij voorgoed uit de malaise helpen? Het optimisme daarover is niet heel groot onder varkenshouders, gezien het diepe dal waarin de sector zich bevindt.

"Heb niet te hoge verwachtingen van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV)." Dat zei Maarten Rooijakkers woensdag tijdens een thema-avond van Pigbusiness in Nederweert-Eind. Rooijakkers is varkenshouder en voormalig vakgroepvoorzitter van LTO. Rooijakkers: "Het is goed dat de POV er is. Maar ik weet maar al te goed hoe we als varkenshouders zijn als het erop aankomt om één front te vormen."

Vitale Varkenshouderij

Tijdens de avond in Nederweert stond het traject Vitale Varkenshouderij van de regiegroep onder leiding van Uri Rosenthal centraal. Rosenthal was aanwezig, net als POV-voorzitter Ingrid Jansen. De regiegroep heeft drie hoofddoelen: meer marktkracht voor de varkenshouderij, kostenreductie en faciliteren van wijkers. In de regiegroep zitten naast de varkenssector ook Rabobank en het ministerie van Economische Zaken.

Verwijt van varkenshouder: 'Bestuurders leven in droomwereld'

Aan scepsis geen gebrek, deze avond. Een van de aanwezigen boeren verweet Jansen en Rosenthal in een droomwereld te leven. "Kijk naar het Verbond van Den Bosch. Daar heeft ook iedereen zijn handtekening onder geplaatst en wordt duurzaam boeren betaald. Uiteindelijk is er niks gebeurd. De nieuwe staatssecretaris Van Dam heeft al aangegeven niks voor stoppers te gaan doen. En Rabobank heeft zelf zat problemen."

Rabobank en EZ steunen traject Vitale Varkenshouderij

Rosenthal vertelde dat Rabobank en het ministerie van EZ hun handtekeningen hebben gezet onder het traject Vitale Varkenshouderij en dat zij daar aan gehouden worden. Een opmerking die de zorgen niet wegneemt bij alle aanwezigen.

POV-voorzitter Ingrid Jansen beet fel van zich af na deze scherpe opmerking. Zij begrijpt de scepsis maar ontkent ten stelligste in een droomwereld te leven. "We kunnen ook niks doen? De POV gelooft in dit traject. We gaan de plannen gedetailleerd uitwerken en dan uitvoeren. Ik geloof erin dat we zo stappen vooruit zetten."

Linkse kamermeerderheid

Niettemin ontkwam Jansen er niet aan om nuances te plaatsen bij de plannen. Er zit een linkse Kamermeerderheid. Ook is er geen ministerie van landbouw meer. Dat vormt volgens haar een obstakel om te lobbyen voor bijvoorbeeld kostenreductie. Ook zal er vast weer een nieuwe crisis komen in de varkenssector. Dan moet de varkenssector zoveel vitaler en sterker zijn dat niet zoals nu de helft van de varkensbedrijven omvalt, maar één op de tien bedrijven, betoogt Jansen.

Of registreer je om te kunnen reageren.