Niet op eigen houtje naar Rusland voor export varkensvlees VarkensNieuws

Niet op eigen houtje naar Rusland voor export varkensvlees

Nederland doet er niet verstandig aan om op eigen gelegenheid in Rusland te pleiten voor het openstellen van de markt voor varkensvlees, zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). De staatssecretaris vindt dat Nederland gezamenlijk met andere lidstaten moet optrekken.

Volgens CDA’er Jaco Geurts kan individueel optreden best nut hebben. Hij verwees daarbij naar voormalig staatssecretaris Henk Bleker, die tijdens de Ehec-crisis naar Moskou ging om daar met zijn Russische ambtgenoot te onderhandelen over de toelating van Nederlandse producten. Ook vanuit LTO-Nederland wordt elke poging toegejuicht om de Russische markt te openen.

VVD’er Bart de Liefde ondersteunt de lijn van de staatssecretaris, al is hij niet principieel tegen een ‘Alleingang’ van Nederland. Hij acht de kans op succes groter als de Europese Unie als blok opereert. De Europese Commissie heeft in november aangekondigd gesprekken te willen aankopen met de Russen over de toelating van Europees varkensvlees. Van Dam wil de uitkomst van die gesprekken afwachten.

Beheer
WP Admin