VarkensNieuws

Goedkeuring voor nieuwe opslagregeling varkensvlees

Comité van Europese Commissie heeft ingestemd met een nieuwe private opslag van varkensvlees. De regeling gaat open per 4 januari 2016.

Vleesbedrijven kunnen voor een periode van 3, 4 of 5 maanden subsidie krijgen om vlees in te vriezen. Alleen Zweden stemde tegen de regeling. Denemarken onthield zich van stemming. Dat verklaart Frans van Dongen, lobbyist voor de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) in Brussel.

Opslagregeling ‘beter dan die van voorjaar 2015’

Van Dongen verklaart dat deze opslagregeling om drie redenen beter is dan de regeling van dit voorjaar. Ten eerste wordt dit keer ook de opslag vergoed van vette delen die voorheen naar Rusland gingen. De regeling is flexibeler. Deelnemers kunnen het vlees desgewenst eerder uitslaan dan de vooraf afgesproken termijn. Ze krijgen dan wel minder steun. Tenslotte is de vergoeding hoger dan bij de voorgaande regeling.

‘Doekje voor het bloeden voor varkensketen’

De lobbyist verklaart dat de vleessector de regeling welkom heet. Hij benadrukt dat het voor de varkensketen een doekje voor het bloeden blijft en de problemen op de varkensvleesmarkt niet oplost. Van Dongen: “Verwacht geen wonderen van de regeling.”

Hoeveel geld de EU uittrekt voor de regeling blijft geheim. Dat geldt ook voor het volume waarvoor geld wordt verstrekt. De looptijd van de regeling is afhankelijk van de omstandigheden op varkensmarkt.

Beheer
WP Admin