VarkensNieuws

Veel rendement uit varkenshouderij gevloeid

Zeugenhouders hebben in 10 jaar tijd €100 aan rendement per zeug ingeleverd. Dat vertelde Paul Bens deze week op de najaarsvergadering van de Nederlandse afdeling van de European Pig Producers (EPP). De titel van zijn presentatie was: ‘Alles wat je niet wilt weten’.

De presentatie van Bens was een onderdeel van het programma dat in het teken stond van bewustwording. Het bestuur van de EPP had voor dit thema gekozen vanwege de malaise in de varkenshouderij. Volgens EPP voorzitter Gerard Driessen heeft 50 tot 70% van de varkensbedrijven liquiditeitsproblemen. Hij omschrijft de situatie als stroef en zorgwekkend. Door dit thema aan te snijden, wil de EPP het bewustzijn onder leden vergroten en het taboe rondom een gebrek aan geld en faillissementen doorbreken.

Lager rendement

Op verzoek van het EPP-bestuur gaf Bens een scherpe analyse van de situatie in de varkenshouderij met een grote hoeveelheid cijfers. Eén van Bens belangrijkste observaties is het alsmaar lagere rendement in de zeugenhouderij. Hoewel er volgens hem in de afgelopen 10 jaar een kleine trendmatige stijging van de voerwinst te zien is van €5 per zeug per jaar, staan daar ook fors hogere kosten tegenover. Gemiddeld stegen deze kosten €15 per zeug per jaar. Ofwel, een rendement dat jaarlijks met €10 per zeug terugloopt. De gestegen kosten voert Bens terug op hogere financieringslasten, hogere mestafzetkosten en vooral ook hogere voerkosten. Vooral dat laatste is volgens hem een onderbelicht onderwerp.

Stijging voerwinsten

Ook in de vleesvarkenshouderij ziet Bens van jaar tot jaar een kleine trendmatige stijging van de voerwinsten van circa €0,50 per jaar. Ook dat is echter bij lange na niet voldoende om een gemiddelde kritieke voerwinst te draaien. Die kritieke voerwinst in de ogen van Bens is €94 per vleesvarkensplaats, inclusief BTW.

Minder leningen

Vanwege de lage rendementen ziet Bens dat banken steeds minder geld uitlenen aan varkenshouders. Een vreemd vermogen van circa €1.000 per zeug is volgens hem het bedrag waar varkenshouders mee moeten werken in de toekomst. Momenteel schommelt die bancaire financiering tussen de €0 en €2.000 per zeug. Dat is niet meer houdbaar volgens de adviseur, mede ook omdat verkoopwaarden van zeugenbedrijven schommelen tussen de €700 en €1.300 per zeug.

Beheer
WP Admin