Varkenshouderij

Nieuws 8752 x bekeken 16 reacties

Varkensprijs vindt bodem op €1,17

De Nederlandse beursprijs voor vleesvarkens blijft voor de komende week onveranderd op €1,17 per kilo geslacht gewicht. Daarmee lijkt de varkensprijs de bodem in de prijsvorming te hebben gevonden.

Eerder al bleven de varkensprijzen in Duitsland gelijk op €1,25 per kilo geslacht gewicht. Daarmee kwam een kentering in de markt ook tot uiting in de prijsvorming. Dinsdag liet de internetveiling van de Duitse varkensbeurs al een andere teneur zien, met een prijsherstel van 2 cent naar €1,30 per kilo geslacht gewicht. Deze verbetering zette vrijdag door met een nieuwe (lichte) verhoging van 1 cent naar €1,31 per kilo geslacht gewicht.

De stabilisering van de varkensnoteringen in Duitsland en de Nederlandse beursprijs geeft aan dat de vleeshandel voorzichtig naar de afzet voor de feestdagen beginnen te kijken. De vleesverkoop liep afgelopen week namelijk beter dan daarvoor. Vooral schouders en nekken zijn vlotter te verkopen dan de voorbije weken. En dat geeft de varkensmarkt weer moed.

Het herstel bij de varkens haalt ook de druk wat van de keten in de verkoop van de slachtzeugen. Het gevolg hiervan is dat de beursprijzen voor de slachtzeugen ook onveranderd blijven.

 

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

 

Laatste reacties

 • Mtstermors1

  Geen wonder dat het beter verkoopt als het niet wat kost. Ze zullen het wel niet aandurven om nog verder uit te knijpen

 • V. Arkenshouder

  de biggen er achter aan, die zijn tegen over de varkensprijs te weinig gezakt!

 • kbg

  de biggen zijn ook niet meegestegen als de prijzen even omhoog gingen.

 • jvh-fok

  Klopt, vermeerderaars moeten genoodzaakt stoppen, en deze week is de eerste week dat de mester een paar centen te kort beurt.

 • pietje31

  Er zal minder vlees geproduceerd moeten worden om de prijs omhoog te krijgen. En iedere big wordt afgemest. De conclusie is , hoe triest dan ook, dat er vermeerderaars gaan afvallen. En hier wordt geen enkele varkenshouder blij van. De insteek is dat zowel de fokker als de mester geld moet verdienen. Dit zal voor de komende tijd niet voor beiden het geval zijn.

 • info104

  als er nu eens afspraken gemaakt konden worden dat elke 3e week geen zeugen worden gedekt en zode mester minder dieren oplegt , dat even Europees aanpakken , de gevolgen zie je over een maand of 5 en de prijzen zijn over 9 maanden weer eens fatsoenlijk. Dan de boten met Braziliaans vlees gewoon niet meer lossen als ze aankomen en gewoon retour afzender. Wat zijn we nu stomme boeren aan het worden.

 • John*

  de economie regelt t wel. de concurrentie is groot en er zijn al weer voldoende vermeerderaars die nu noodgedwongen stoppen om je kleinere aanbod biggen te krijgen info104.

  We moeten wel goed kijken naar de Spaanse integraties. Die hebben t verdienmodel: eerst verkopen en daarna produceren. De marges worden over de hele keten door contracten verdeeld en ze maken geen staart te veel. Door over de hele keten te tellen worden alle mogelijke faalkosten weggesneden en hebben ze een lagere kostprijs dan de landen om Spanje heen waar ze nu marktaandeel aan het winnen zijn.

  Hier blijven we maar hopen op een gezonde markt en verdere kostprijsverlagingen.

 • Johnny Hogenkamp

  Klopt @John*, Spanjaarden snijden de faalkosten eruit, die wij nog met liefde in stand houden. Bulkwagens die het hele land door kruisen, voer wat kennelijk naar diesel moet ruiken, hele polonaises á € 100 per man die door stallen heen walsen, enz. Net als bij jou in Zuid stoppen hier ook veel bedrijven, de meeste gaan echter na verkoop voor een appel en een ei weer verder en draaien nog een big per zeug extra. Ben meermaals in Spanje op bedrijven geweest, maar zie er ook geen moederloze technieken e.d. Denk dat ze aan de eerste 30 biggen al wel genoeg verdienen.

 • John*

  Dat voor een appel en ei klinkt leuk Johnny maar daar komen nog wel een hoop investeringen achteraan voordat het bedrijf op de rit staat. Uit ervaring weet ik dat je veel zaken kan kopieeren behalve de factor geluk. Bedrijven waar alles mee heeft op het gebied van diergezondheid, bigkwaliteit en op de juiste momenten investeren kan dat zomaar op een volgende locatie precies t tegenover gestelde zijn. Ondanks t zelfde voer, uitgangsmateriaal en management.

 • zon

  @johnny Hogenkamp,
  Als je verplicht wordt om voer in de regio te kopen,dan ga er maar vanuit dat het voer duurder zal zijn niet goedkoper.
  De fabriekskosten kunnen dan wel lager zijn maar er zal misbruik gemaakt worden van de plicht om in de regio te moeten kopen.
  Beter is het om de coöperaties te verplichten om de voerprijs te verlagen,er zit volgens mij marge genoeg.
  Waar halen ze het geld vandaan om als bank te kunnen spelen voor naar verluid vrij veel achterstanden in betalingen van de klanten en subsidies verlenen en ondersteunen van mestverwerkinfsinitiatieven?

  Als ze dit soort dingen beter aanpakken zullen er wel wat voerfabrieken afvallen maar de voerprijs zal dalen.

 • John*

  vraag me af hoe groot de betalingstermijn is bij de grondstofleveranciers voor de fabriek. Als hier door de grote volumes 1 of 2 maanden afgesproken wordt hebben ze niet veel te klagen. Het overgrote deel van het voer wordt nog altijd binnen 2 weken betaald.

 • Jan Brabant

  @John, daar heb je een punt, en wij maar klagen dat de retail de slachterijen zo laat betalen.
  Maar ik denk dat er in 2016 een of meer voerfabrieken failliet
  gaan. Of het voer wordt nog duurder.

 • John*

  de marges bij de voerfabrieken zijn dun maar niet negatief.. constructies met een deel van de gespeende biggen elders huisvesten die weer verkocht worden door de voerfabriek als t misgaat zijn er al voldoende gemaakt.

 • zon

  @John.
  Even zwart wit gesteld.
  voer kost 9.5 en wordt verkocht voor 10,dan is de marge misschien dun.
  Maar als van die 9.5 al 2 gaan naar financieren voor laat of niet betalende klanten en daarnaast doen ze net als de Rabo ook nog leuk iedereen sponsoren met dingen die de klant niets oplevert.
  Dan is het voer voor de klant gewoonweg te duur,daar is nog veel te halen.

 • eenvoudige boer

  Voor bank spelen doen niet veel voerfima's meer. En de slecht betalende klanten kunnen ze missen als kiespijn.

 • .gast

  Een oplossing kan zijn halal varkensvlees, wereldwijd een groeimarkt.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.