Geen uitstel elektronische monitoring ammoniak VarkensNieuws

Geen uitstel elektronische monitoring ammoniak

Varkenshouders krijgen geen uitstel voor de verplichte elektronische monitoring bij luchtwassers. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) heeft een verzoek daartoe van LTO Nederland en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders afgewezen.

Dijksma schrijft in een brief aan de vakgroepvoorzitter Eric Douma en NVV-voorzitter Ingrid Jansen het een verkeerd signaal zou zijn om een verplichting, die drie jaar geleden is aangekondigd, nu alsnog af te blazen.

De beide voorzitters reageren teleurgesteld en beraden zich op stappen tegen de staatssecretaris. “Varkenshouders verkeren niet sinds gisteren in financieel zwaar weer, de crisis is al veel langer gaande. Varkenshouders kunnen in veel gevallen al jaren geen investeringen meer doen.”

Verkeerd signaal

Dijksma schrijft: “Gezien de huidige situatie bij de varkenssector begrijp ik uw verzoek, maar het is naar mijn mening een verkeerd signaal om aan het einde van de termijn degenen te belonen die nog niet elektronisch monitoren. Zij zouden daarmee een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van degenen die wel al aan deze verplichting hebben voldaan. Dit is, naast het belang van goed werkende luchtwassers, voor mij een belangrijke reden om geen uitstel te verlenen.”

Ammoniakemissie hoger dan verwacht

De staatssecretaris zegt dat in het verleden is gebleken dat ammoniakemissie veel hoger was dan mocht worden verwacht, doordat luchtwassers niet goed functioneerden of zelfs werden uitgezet. Volgens de staatssecretaris is elektronische monitoring noodzakelijk voor het bereiken van de vereiste emissiereductie. Dijksma zegt daarmee tegemoet te komen aan de wens van de sector om vooral met technische maatregelen te voldoen aan de internationale eisen voor de uitstoot van ammoniak.

Overgangstermijn

Drie jaar geleden werd een overgangstermijn ingesteld. Toen waren de kosten van elektronische monitoring minimaal €3.500 bedroegen, inmiddels is dat bedrag gezakt tot maximaal €3.500, zegt Dijksma

NVV en LTO teleurgesteld

De varkenshouderij beraadt zich op stappen tegen de verplichte invoering van zogenoemde databloggers (elektronische monitoring) op luchtwassers.  Dat melden de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en de vakgroep varkenshouderij van LTO Nederland in reactie op het besluit van Dijksma.



Elektronische luchtwassers zijn verplicht vanaf 1 januari 2016. De verplichting is in 2013 aangekondigd. De voorzitters Eric Douma (LTO-vakgroep) en Ingrid Jansen (NVV) zijn teleurgesteld door het besluit van Dijksma. Zij vinden dat Dijksma rekening moet houden met de financiële crisis in de sector: “‘Varkenshouders verkeren niet sinds gisteren in financieel zwaar weer, de crisis is al veel langer gaande. Varkenshouders kunnen in veel gevallen al jaren geen investeringen meer doen.”

Beheer
WP Admin