Varkenshouderij

Nieuws 3808 x bekeken 6 reacties

Verzoek om uitstel elektronische monitoring luchtwassers

Barneveld - NVV en LTO hebben bij staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken uitstel gevraagd voor het verplicht elektronisch monitoren van luchtwassers. Per 1 januari 2016 moeten alle luchtwassers uitgerust zijn met een elektronisch monitoringssysteem. De verplichting houdt in dat de meetwaarden ieder uur moeten worden geregistreerd en gedurende vijf jaar moeten worden bewaard.

De kosten van het monitoringssysteem zijn €3.500 tot €7.000 per installatie, volgens de belangenbehartigers. "De monitoring bij luchtwassers gebeurt nu handmatig. Hierbij moeten varkenshouders elke week de zuurgraad en de meterstanden controleren en moet de emissiereductie van ammoniak worden gemeten. Er wordt nu dus al geborgd dat er bij alle bedrijven getoetst wordt op handhaving en er kan ook al worden opgetreden tegen bedrijven die in overtreding zijn", stelt NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

"Nu een elektronisch monitoringssysteem verplichten, jaagt de varkenshouders opnieuw op extra kosten. Kosten die veel varkenshouders op dit moment niet kunnen maken wegens de financiële crisis waarin de sector verkeert", aldus Jansen. "Wij vragen Dijksma daarom om uitstel en daarmee een stukje lastenverlichting in deze moeilijke periode."

Laatste reacties

 • gertke

  Kan iemand het verschil uitleggen tussen een luchtwasser en een dieselauto ? Ik neem aan dat diesels binnenkort ook gemonitord worden op uitstoot? Of toch niet.Geen uitstel maar afstel dus.

 • glaasje

  Doe a.u.b. die belachelijke monitoringen naar de prullenbak. Alles wat voor zogenaamd milieu en duurzaamheid is is allemaal een groot luchtverzinsel. En ik heb ook totaal geen vertrouwen in zo'n belachelijk apparaat. We kunnen dat geld goed gebruiken voor onderhoud aan en in de schuren, de overheid verzind constant van die giga torenhoge kosten van wetjes en regeltjes. bah bah. Je betaald je al scheel aan die mestwetgeving, wat ook wel anders kan. En ben het helemaal met Gertke eens.

 • mtseshuis

  waarvan akte, hou op, begin bij de grote vervuilers ipv dit gemieren... achter de komma.

 • j.verstraten1

  Zo.'n ding is helemaal niet nodig. Maar omdat jullie collega's het niet zo nauw nemen wordt je hiermee opgescheept.

 • glaasje

  Het heeft totaal geen meerwaarde zo'n onzinnig duur apparaat ,maar de overheid moet zijn ambtenaren aan het werk houden. Maar de boeren, daar hebben ze het op gemunt. En alle boeren zijn zo langzamerhand wel klaar met deze controlerende overheid. Ze zijn het meer dan zat al die toren hoge kostende regels waar je aan moet voldoen. Er is al zoveel gedaan om alles goed te doen. Maar waardering krijg je niet !!! Nee nog maar weer meer kosten erbij.

 • c.putten

  goei voorstel,nu maar eens afwachten hoe Dijksma hier ons mee tegenmoet treedt

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.