Varkenshouderij

Nieuws 3055 x bekeken 1 reactie

Focus op lange termijn Vitale Varkenshouderij

Doetinchem – Oplossingen uit de markt voor de korte termijn hoeven de varkenshouders niet op te rekenen, blijkt uit reacties van de vleesverwerkende bedrijven op het plan van Vitale Varkenshouderij. Iedere schakel in de keten moet zijn eigen broek ophouden.

Voor de langere termijn zien de vleesverwerkende bedrijven zeker kansen voor de varkenshouderij zonder dat hierbij krimp van de varkensstapel nodig is, zoals Rosenthal in zijn bevindingen al aangaf.

Export buiten EU risicovol

De vleesconsumptie zal in Noordwest-Europa niet verhogen; wel zal er markt zijn voor duurzaam, maatschappelijk verantwoord geproduceerd vlees met meerwaarde, vertelt Jaap de Wit van Slachterij Westfort. De Wit geeft aan dat het exporteren buiten Europa wel een extra risico oplevert. Binnen de Europese Unie (EU) mogen de grenzen niet dicht door politieke afspraken, buiten de EU kan dat zoals met Rusland zomaar gebeuren.

Slachterij Vion probeert dit probleem te tackelen door een nog grotere spreiding te realiseren in exportmarkten. De komende tijd zullen nieuwe markten in Noord- en Zuid-Amerika en China aangeboord worden.

COV: sector laat nu geld liggen

Een woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) vindt het goed dat de focus nu verlegd wordt naar afzet, export naar Azië en derde landen en dat de nadruk komt op opbrengsten in plaats van kosten. "De sector laat nu geld liggen, we hebben de beste varkenshouders, goede verwerkers en exporteurs, daarmee kunnen we goed geld verdienen", aldus de woordvoerder.

Eén reactie

  • Wisegay

    Dus collectief niet meer leveren onder de €1,60 zoals ik lees, we moeten zelf onze eigenbroek op houden .....

Of registreer je om te kunnen reageren.