VarkensNieuws

Wisselende resultaten PRRS-aanpak

Venray – De eerste resultaten van de PRRS-praktijkproef in Noord-Nederland laten een wisselend beeld zien. Van de 31 gemonitorde zeugenbedrijven in de proef waren er bij aanvang van de proef 21 bedrijven negatief.

Bij de laatste screening van deze bedrijven bleken nog maar 11 bedrijven de hoogste PRRS-status te hebben. Op 4 bedrijven had een uitbraak plaatsgevonden, bij 5 bedrijven was sprake van wisselende uitslagen en op 1 bedrijf is men gaan enten.

Deze resultaten werden door dierenarts Manon Houben gedeeld tijdens het praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid in Venray. 48 ondernemers doen mee met de proef. Zij hebben samen 72 bedrijfslocaties. Opvallend is dat alle vleesvarkensbedrijven dezelfde PRRS-status behielden. Dat heeft alles te maken met de status van de aangevoerde biggen.

Momenteel richt de proef, die twee jaar geleden van start ging, zich vooral op het beperken van infecties via transportmiddelen. Zo heeft Tom Duinhof van de GD onderzocht op welke wijze vrachtwagens het beste verhit kunnen worden om de PRRS-kiem te doden. Het blijkt mogelijk om vrachtwagens in 30 tot 40 minuten droog en kiemvrij te krijgen door ze te verhitten. Het is daarbij wel belangrijk om net boven de bodem van de vrachtwagen een temperatuur van minimaal 60 graden Celsius te hebben.

Voor de komende tijd ligt de focus op het opstellen van protocollen rondom reiniging en desinfectie van vrachtwagens en het trainen van varkenshouders en chauffeurs. Parallel hieraan wordt gewerkt aan het verbeteren van interne en externe contactstructuren op bedrijven.

Omdat het project een wat bredere focus heeft gekregen dan PRRS alleen, is ook de naamgeving van de proef veranderd. In overleg met NVV en LTO is besloten verder te gaan met de werktitel ‘gezonde bedrijven’ in plaats van praktijkproef PRRS. Dat zorgt er volgens Tom Duinhof voor dat er een bredere focus komt dan PRRS alleen. Het wegnemen van deze kiem is vaak een noodzakelijk voorwaarde om ook andere ziektes te kunnen aanpakken.

Beheer
WP Admin