VarkensNieuws

Varkensstapel iets groter; minder vleesvarkens

Den Haag – De totale varkensstapel in Nederland was vorig jaar met 12.238.120 varkens bijna 26.000 stuks groter dan een jaar eerder. Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau Statistiek (CBS) online heeft gezet.

Opvallend is dat het aantal vleesvarkens bijna 100.000 stuks lager was dan in 2013. Het aantal biggen tot 20 kilo pakt 108.057 stuks groter uit. Er is sprake van een groeiende zeugenstapel. Vergeleken met een jaar eerder zijn er een dikke 17.500 zeugen meer in Nederland. Het lijkt er echter op dat die groei voorlopig niet hard doorzet omdat er minder opfokzeugen en beren tot 50 kilo zijn dan een jaar eerder. Ook het aantal beren is kleiner.

De dalende trend van het aantal vleesvarkens is al enkele jaren aan de gang. In 2000 telde Nederland nog 6,5 miljoen vleesvarkens. In 2005 was het aantal 5,5 miljoen. In 2012 telde het CBS 5,8 miljoen vleesvarkens. Daarna is het aantal vleesvarkens jaarlijks afgenomen met grofweg 100.000 stuks per jaar.

De jongste cijfers bevestigen dus een trend die al enkele jaren aan de gang is. De vleesvarkenshouderij krimpt onder invloed van lage varkensprijzen, krimpende marges en steeds zwaardere milieu-eisen. De zeugenstapel groeit door en dat weerspiegelt zich ook in het aantal biggen tot 20 kilo. Nederland ontwikkelt zich steeds meer tot een kraamkamer voor Europa.

In het aantal slachtingen in Nederlandse slachterijen is het niet te merken dat er minder vleesvarkens worden geproduceerd. De Nederlandse slachterijen slachtten vorig jaar meer varkens dan een jaar eerder. Tot en met september lag het aantal slachtingen 2,9 procent boven dat van een jaar eerder. De slachterijen slagen er dus in de in Nederland geproduceerde dieren in eigen land te verwerken. Dit is ook een gevolg van de klepkeuringen die sinds vorig jaar weer zijn ingevoerd bij de export van varkens. Dat maakt het onaantrekkelijker om vleesvarkens te exporteren en dus blijven er meer varkens in eigen land.

De gegevens die het CBS heeft gepubliceerd zijn gebaseerd op de landbouwtelling en hebben een voorlopig karakter. Over enkele maanden komen de definitieve cijfers over beschikbaar.

Beheer
WP Admin