VarkensNieuws

Nederland en Rusland gaan praten over hervatting export

Brussel – Nederland en Rusland starten binnenkort besprekingen om te komen tot een principe-akkoord over hervatting van de export van bepaalde varkensvleesproducten naar Rusland.

Dat meldt Frans van Dongen, lobbyist van de Nederlandse vleessector in Brussel. Eén en ander is het vervolg op afspraken die Rusland en de Europese Unie hebben gemaakt in Berlijn vorige week.

Rusland en de Europese Unie zijn overeengekomen dat individuele EU-lidstaten die niet zijn getroffen door Afrikaanse varkenspest met Rusland kunnen onderhandelen over hervatting van export van bepaalde varkensvleessoorten. Het gaat onder meer om slachtbijproducten en vette onderdelen. De Europese organisatie van vleesverwerkers, de UECBV, is positief over het onderhandelingsresultaat met de Russen. In een verklaring noemt de organisatie het resultaat een eerste stap in de verbetering van de handelsrelatie tussen EU en Rusland en het herstel van het vertrouwen. De organisatie verwacht een mogelijk herstel van de varkensvleesexport naar Rusland van 40 procent. De afspraken tussen Rusland en de EU zijn bevestigd door de Russische overheidsinstelling Rosselkhoznadzor. Inmiddels heeft Frankrijk een principe-akkoord met Rusland over hervatting van de export gemeld.

De EU en Rusland hebben ook afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak van de Afrikaanse Varkenspest, de illegale export van vlees en mogelijke hervatting van export van consumptieaardappelen van de EU naar Rusland.

Over de afspraken tussen EU en Rusland was in eerste instantie onduidelijkheid. De Russische landbouwminister Nikolai Fyodorov wilde tijdens een persconferentie in Berlijn niet voluit een akkoord tussen EU en Rusland bevestigen. Dat heeft vooral ook te maken met de huidige gevoelige politieke situatie.

Beheer
WP Admin