Varkenshouderij

Nieuws 3941 x bekeken 14 reacties

Nederland en Rusland gaan praten over hervatting export

Brussel - Nederland en Rusland starten binnenkort besprekingen om te komen tot een principe-akkoord over hervatting van de export van bepaalde varkensvleesproducten naar Rusland.

Dat meldt Frans van Dongen, lobbyist van de Nederlandse vleessector in Brussel. Eén en ander is het vervolg op afspraken die Rusland en de Europese Unie hebben gemaakt in Berlijn vorige week.

Rusland en de Europese Unie zijn overeengekomen dat individuele EU-lidstaten die niet zijn getroffen door Afrikaanse varkenspest met Rusland kunnen onderhandelen over hervatting van export van bepaalde varkensvleessoorten. Het gaat onder meer om slachtbijproducten en vette onderdelen. De Europese organisatie van vleesverwerkers, de UECBV, is positief over het onderhandelingsresultaat met de Russen. In een verklaring noemt de organisatie het resultaat een eerste stap in de verbetering van de handelsrelatie tussen EU en Rusland en het herstel van het vertrouwen. De organisatie verwacht een mogelijk herstel van de varkensvleesexport naar Rusland van 40 procent. De afspraken tussen Rusland en de EU zijn bevestigd door de Russische overheidsinstelling Rosselkhoznadzor. Inmiddels heeft Frankrijk een principe-akkoord met Rusland over hervatting van de export gemeld.

De EU en Rusland hebben ook afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak van de Afrikaanse Varkenspest, de illegale export van vlees en mogelijke hervatting van export van consumptieaardappelen van de EU naar Rusland.

Over de afspraken tussen EU en Rusland was in eerste instantie onduidelijkheid. De Russische landbouwminister Nikolai Fyodorov wilde tijdens een persconferentie in Berlijn niet voluit een akkoord tussen EU en Rusland bevestigen. Dat heeft vooral ook te maken met de huidige gevoelige politieke situatie.

Laatste reacties

 • safflower

  eindelijk verstand begint te werken.zei eerder al de rus hout het langer vol dan europa en lijd minder schade dan europa door de domme opgelegde kwats van europa.maar ja de boer is weer de duppe van alles.

 • piethermus1

  typische calimero jankreactie van een zogenaamde collegaboer... lekker makkelijk over de rug van die doden van MH-17.... wat een immorele reactie van zo'n zogenaamde collega.

 • flyinghollander

  Piethermus, en jij denkt dat het niet zo werkt? Over een jaar of nog langer doen we druk handel met Rusland. Men vergeet het allemaal weer.
  Was jij ook stil voor de doden van Air Asia of de andere MH vlucht of ben je alleen maar selectief als er nederlanders aan boord zijn?

 • trijnie

  Alle verdriet slijt......ook over de vele mensen die vermoord werden door russische wapens.. Geld verzoent alles; of niet soms???
  En Poetin lacht, zijn valse lach.
  Maar de boer is weer tevreden.

 • joannes

  @piethermus1, Nederlandse diplomaten in de Ukraine hebben de Nederlandse overheid dagen van te voren gewaarschuwd dat er vliegtuigen op 8000 meter hoogte uit de lucht werden geschoten boven oorlogs gebied! Eea bevestigd in NL kranten! Hoe kan je zo eigenwijs vol blijven houden dat deze aktie, een bewuste Russische aktie geweest is, en geen domme samenloop van omstandigheden. Goedgelovigheid en een sterk wij/zij gevoel help je geen donder. Dat weten we inmiddels van tegenelkaar inpratende Politicy die met veel drama hun eigen falende organisaties instant geloofwaardig proberen te houden. Uiteindelijk is heel EU blij dat ze weer kunnen exporteren. Frankrijk, Nederland en Denemarken zijn er al mee in de Pers.

 • alco1

  @Joannes. Er zijn na de waarschuwing nog 800 vluchten uitgevoerd over vijandelijk gebied. Dit riekt ook vreemd. En achteraf is het natuurlijk gemakkelijk oordelen.

 • joannes

  @alco1, dat vreemd rieken heeft volgens mij allemaal te maken met opzij kijken of negeren! De Amerikanen mochten er niet meer vliegen, net zoals ze nu niet over Noord Korea mogen vliegen. Maar de KLM vliegt gewoon boven Noord Korea zoals ze ook destijds boven dat oorlogsgebied in de Ukraine vlogen.! De chaos op Internationale kwesties is compleet en geen mens voelt zich verantwoordelijk. Tot er wat fout gaat en en dan heeft die ander het altijd gedaan. Tenminste zo verpakken ze het in hun verhaal. En creëren ze een theater met sancties die uiteindelijk burgers van beide kanten treffen om, ze zoals hierboven, op hangende pootjes weer op te heffen. Politicy!

 • Mozes

  Er is wel vaker wat mis gegaan met de luchtvaart boven Europa. Zo had ieder land zijn eigen luchtverkeersleiding. De Europese landen zijn geografisch echter klein waardoor vliegtuigen boven Europa constant bezig zijn met overschakelen van de ene verkeersleiding naar de andere. Dit heeft een aantal jaren geleden al eens geleid tot een botsing tussen twee vliegtuigen boven zuid Duitsland. Er waren plannen voor het oprichten van een gezamelijke Europese luchtverkeersleiding. Hoever dit inmiddels gerealiseerd is weet ik niet.

  Ook de informatievoorziening over veiligheid blijkt versnippert en de verantwoordelijkheid onduidelijk.

 • flyinghollander

  Ik was wel verbaasd dat er nog commerciele vluchten boven Ukraine waren. Ik hoorde toen al op de Oekrainse radio over alle neergeschoten helicopter en vliegtuiger en dat wist de ambassade in Kiev ook, iedergeval als ze het nieuws en radio aan hadden.

 • Mozes

  Ze kunnen de handel wel hervatten maar wat levert dat op met de huidige koers van de Roebel?

 • flyinghollander

  Weinig maar het is wel zo dat Europa Rusland nodig heeft net als Rusland ook Europas nodig heeft.

 • John*

  die daling had anders toch wel plaatsgevonden, wel of geen vliegtuig uit de lucht. Een ruimer varkensaanbod en gedaalde voerprijzen zijn de ingrediënten geweest voor de huidige varkensprijzen. Komt de partijen die er voor verantwoordelijk zijn nu goed dat wij afgeven op Rusland maar als ik weet dat de tarwe en soja gedaald zijn blijf ik ook niet de bonus betalen aan de voerleverancier.

 • Jan van het Zand

  Oorlogsvoering via de media is van alle tijden. Allemaal om de publieke opinie te beïnvloeden én het bevordert de transparantie helemaal niet. Zo krijg je nooit zicht op wat door politici bewust verborgen wordt gehouden. En daarom bestaat er de term 'achterkamertjes politiek'. Je weet nooit wat ze bekokstoven in Den Haag, Brussel, Washington, Moskou, Berlijn, Parijs etc. etc.
  Feit is wel, dat het risico van de Russische boycot geld kost en veel sociale ellende veroorzaakt. En daar is geen schadeloosstelling voor ons ondernemers en werknemers.

 • Hogman1

  Ik weet niet van wie het allemaal moet komen maar niet van de Vion
  Herkema ziet het ook niet zitten die geeft de pijp aan Maarten.
  Ik overweeg het ook maar voor mij geen oprotpremie.
  Dus zal het van de rus of van de ped moeten komen
  Want een waardeloze rothandel is het geworden

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.