Varkenshouderij

Nieuws 1019 x bekeken 2 reacties

'Convenant DGF mogelijk deze maand'

Zwolle - De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) verwacht dat een nieuw convenant Diergezondheidsfonds (DGF) in de loop van deze maand getekend kan worden. Dat zegt Eric Douma, die namens de POV ook is betrokken bij het overleg over een nieuw convenant.

De onderhandelingen over het nieuwe convenant lopen nog volop. Een van de belangrijkste punten waarover wordt onderhandeld, is het beleid ten aanzien van wilde zwijnen. Een ander punt waarover wordt onderhandeld, is de verplichting die tot nu toe geldt dat varkenshouders een reserve-opvangcapaciteit moeten hebben van zes weken.

De POV wil een inspanningsverplichting van het ministerie van Economische Zaken, die erop is gericht om de nulstand van de wildezwijnenpopulatie buiten de aangewezen gebieden op de Veluwe en de Meinweg te handhaven. "Het kan niet dat de overheid die nulstandverplichting laat lopen en vervolgens de nadelen voor de bedrijven zoals de kans op een varkenspestuitbraak afdoet als ondernemersrisico. Zo werkt het niet."

De verplichting die tot nu toe geldt voor varkenshouders om zelf zes weken reservecapaciteit te hebben op het bedrijf staat ter discussie. "Het komt bij de huidige omvang van de bedrijven erop neer dat je een reservestal hebt staan. Dat is economisch onhaalbaar. Bovendien is het in de huidige situatie niet zeker dat er na de noodopvang van zes weken meteen een welzijnsslachtregeling in werking treedt." Volgens Douma heeft de sector hier zelf een inspanningsverplichting om met alternatieve ideeën en maatregelen te komen. "Die hele afspraak moet tegen het licht worden gehouden. Je kunt de vraag stellen of zes weken opvang nu wel zo handig is als de dieren daarna alsnog onder een welzijnsslachtregeling moeten vallen. Je kunt dan misschien beter eerder overgaan tot welzijnsopkopen."

Laatste reacties

  • Gesloten

    Nulstand van de wildezwijnenpopulatie buiten de aangewezen gebieden moet gewoon een kei harde eis worden. Afspraak is afspraak. Wij worden ook aangepakt als we niet aan alle gestelde voorwaarden voldoen. Bij een eventuele uitbraak van een besmettelijke veeziekte is het dweilen met de kraan open!!!!

  • schoenmakers1

    met andere woorden, wat zitten de belangenbehartigers toch weer te stuntelen, zolang de nulstand niet gehandhaafd wordt is de overheid volledig aansprakelijk voor de gevolgen

Of registreer je om te kunnen reageren.