VarkensNieuws

‘Akkoord Rusland en EU over hervatting export varkensvlees’

Berlijn – De Europese Unie en Rusland hebben tijdens de Grüne Woche afspraken gemaakt over hervatting van varkensvleesexporten naar Rusland.

De afspraken bieden ruimte aan individuele lidstaten om in overleg te gaan met Rusland over export van varkensvetten en andere vette delen en slachtbijproducten (levers, harten, tongen en dergelijke). Dat meldt lobbyist Frans van Dongen van de Nederlandse COV. Hij was nauw betrokken bij de besprekingen tussen de EU en Rusland.

Rusland sloot vorig jaar zoals bekend de grens voor Europees varkensvlees naar aanleiding van de vondst van Afrikaanse varkenspest in de oostelijke lidstaten van de EU. De Europese export naar de EU gebeurt op basis van een Europees certificaat, wat inhoudt dat de hele EU als één land wordt gezien. Er was tot nu toe geen ruimte voor individuele lidstaten om afspraken te maken met Rusland.

Volgens van Dongen kunnen individuele lidstaten nu afspraken maken met de Russen. Het zal er waarschijnlijk op neerkomen dat geselecteerde bedrijven kunnen exporteren als ze voldoen aan de Russische eisen. Dat kan ook inhouden dat er eerst inspecties en dergelijke plaatsvinden.

Volgens Van Dongen zijn de nu gemaakte afspraken voor de Europese vleessector van groot belang. Het ontlast de Europese varkensmarkt en dat kan een positief effect hebben op de prijsvorming, is zijn verwachting. Volgens hem hebben de Europese Commissie en ook de Nederlandse overheid hard gewerkt om tot overeenstemming te komen met de Russen. “Het was tot het laatst toe spannend”, aldus Van Dongen.

De Russische landbouwminister Nikolai Fyodorov zei vrijdagavond tijdens een persconferentie dat de import van agrarische producten uit de EU naar Rusland niet wordt hervat. Wel is hij bereid om met landen die veel overlast ondervinden van het embargo in gesprek te gaan om andere producten te importeren waar geen boycot voor geldt. Daarmee zet hij de deur op een kier.

Beheer
WP Admin