VarkensNieuws

ZLTO laat zich niet uit over hoge ontslagvergoedingen Vion

Den Bosch – ZLTO wil als eigenaar van Vion niet expliciet uitsluiten dat het vleesconcern ook in de toekomst hoge ontslagvergoedingen opneemt in contracten.

Dat meldt de belangenorganisatie voor boeren en tuinders nadat een rechter vaststelde dat de gewezen financieel directeur Kenaad Tewarie contractueel recht had op €500.000 ontslagvergoeding. Ondertussen lijkt Vion financieel nog altijd in zwaar weer te zitten.

Vion wilde slechts €200.000 overmaken. Tewarie trad op 1 september 2013 in dienst bij het door financiële problemen geplaagde Vion. In februari werd Tewarie ontslagen vanwege “een verschil van inzicht over het te voeren beleid”, zoals het door Vion werd verwoord. Tewarie vond het ontslag onredelijk en claimde een schadevergoeding van €2 miljoen maar schikte uiteindelijk voor €675.000.

Volgens Tewarie volgde het ontslag niet toevallig binnen een maand na de aanstelling van een nieuwe algemeen directeur: Michiel Herkemij. De twee karakters zouden botsen, al meldde Herkemij eerder dat Tewarie “met diverse personen in de organisatie” problemen had en het besluit voor het snelle ontslag uiteindelijk door de ZLTO is genomen. In het algemeen leren aandeelhouders en commissarissen van processen als deze, aldus de woordvoerder.

Vion zelf meldt desgevraagd dat het bij de bank nog altijd onder de afdeling bijzonder beheer valt. De nieuwe financieel topman Jacques Straathof zei eerder dat het oude management van Vion met banken heeft afgesproken dat Vion tot het einde van 2014 onder bijzonder beheer blijft vallen. Volgens Straathof is dat niet nodig maar diverse ouvertures hebben blijkbaar niets uitgehaald.

Tevens heeft Vion nog niet het gewenste kredietbedrag van €100 miljoen voor investeringen binnen. Topman Michiel Herkemij legt bij NRC uit dat Vion “meer ondernemerschap” vergt dan vorige functies. “Waar haal ik geld vandaan? Hoe kom ik de maand door? Dat is heel anders dan bij Douwe Egberts of Heineken.” Herkemij zegt tevens “geen vleesman” te zijn en laat doorschemeren de functie deels te hebben geaccepteerd omdat in Nederland maar een beperkt aantal directiefuncties in de voedingsbranche beschikbaar zijn.

Agrarische belangenorganisaties NVV en LTO vinden de zaak-Tewarie en uitspraken van Herkemij een interne aangelegenheid van Vion en reageren derhalve niet.

Beheer
WP Admin