Varkenshouderij

Nieuws 1220 x bekeken

'Tweede Kamer moet vinger aan de pols houden'

Aarle Rixtel - De Tweede Kamer zal de vinger aan de pols moeten houden of het ministerie van EZ op tijd en op een goede manier alle regelgeving van de productschappen inbedt in de overheidsregelgeving. Dat zegt voorzitter Maarten Rooijakkers van LTO-varkenshouderij in reactie op de afloop van het Kamerdebat over de productschappen.

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) heeft in de aanloop naar het debat ook zijn zorgen over de gang van zaken rond de opheffing aan de productschappen kenbaar gemaakt aan de Tweede Kamer. In de brief wijst voorzitter Ingrid Jansen van de producentenorganisatie op het belang van een snelle erkenning van de POV en de toekenning van een bevoegdheid tot algemeen verbindend verklaring op het terrein van inning van geld voor onderzoek en innovatie, de monitoring van dierziekten en het Diergezondheidsfonds. Ook wil de POV de uitvoering van de I&R-regeling ter hand nemen en de verordening VVL (verplaatsingen en varkensleveringen). In de brief wijst de POV er op dat er nog steeds geen oplossing is voor financiering van innovatief onderzoek. Ook pleit de POV er voor dat de nieuwe organisaties de mogelijkheden moeten hebben om snel op actuele en acute situaties in te kunnen spelen.

In het debat heeft minister Kamp aangegeven dat hij er van uit gaat dat alles voor 1 januari geregeld zal zijn. Rooijakkers houdt echter twijfels. "Dat kan de minister wel zeggen, maar er kan nog van alles gebeuren. De hele opheffing van de productschappen blijft een betreurenswaardige politieke beslissing. Het blijft jammer dat we in deze situatie zijn terecht gekomen."

Of registreer je om te kunnen reageren.