VarkensNieuws

Herkemij koos Vion vanwege ‘algemeen nut’

Boxtel – CEO Michiel Herkemij van Vion Food Group koos mede voor zijn huidige functie “in het belang van het algemeen nut”.

Daarbij liet Herkemij zich inspireren door de biografie van hoogleraar duurzaamheid Herman Wijffels, die onder meer topman was van Rabobank Nederland en voorzitter van de Sociaal Economische Raad. 

In een interview met dagblad NRC liet Herkemij doorschemeren dat hij baan bij Vion mede accepteerde omdat in Nederland maar een beperkt aantal topfuncties in de foodsector beschikbaar is. Herkemij herhaalt in een toelichting per e-mail dat de topfunctie bij Vion “zeker niet de droombaan is die recht zou doen aan mijn internationale ervaring”. Herkemij leidde DE Master Blenders en vervulde managementfuncties voor onder meer Heineken en FrieslandCampina.

Volgens Herkemij is zijn baan bij Vion “een zodanige uitdaging dat menigeen ervoor bedankte en het risico zeker niet aandurfde”. Herkemij deed dat niet, deels omdat hij het bedrijf niet “aan zijn lot” wilde overlaten. “Gezien de problematiek bij Vion en de plaats in de vleesketen die de onderneming inneemt voor de agrarische- en exportsector is het een zaak van algemeen belang dat het goed komt met dit bedrijf – in welke vorm dan ook.”

Herkemij, die zegt oprecht te geloven in eerlijkheid, zei eerder in het interview ook geen “vleesman” te zijn. “Als ik zou zeggen dat ik nu opeens een ‘vleesman’ ben, is dit ongeloofwaardig. Geloofwaardigheid is volgens Herkemij precies wat de sector nodig heeft. Herkemij zei eerder bij Vion in te zetten op het opkrikken van kwaliteit, een sterkere band met de retail en wil dat Vion meer varkens volgens vaste prijsafspraken inkoopt.

Beheer
WP Admin