VarkensNieuws

Geen crisismaatregelen varkenshouderij

Den Haag – De Tweede Kamer wil geen extra crisismaatregelen om varkenshouders te steunen nu de varkensprijs fors daalt. Regeringspartijen VVD en PvdA willen geen compensatiemaatregelen voor de sector. SGP en CDA willen dit wel.

VVD-Kamerlid Helma Lodders zegt goed te begrijpen dat de varkenshouders aan de bel trekken. “De varkenssector zat al in zwaar weer. De recente prijsdalingen kunnen ze er niet bij hebben”, aldus Lodders. Toch vindt ze dat het uit de markt halen van producten niet de oplossing is. “We moeten twee dingen doen: zorgen dat de lastenverlichting nu echt van de grond komt en dat varkenshouders niet te maken krijgen met nog meer regels. In de tweede plaats moeten we investeren in meer exportmogelijkheden”, zegt Lodders.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken is vooralsnog ook geen voorstander van extra crisismaatregelen. Hij ziet meer in het investeren in een meer duurzame sector in plaats van ondersteuning van de bulkproductie.

“Waar de overheid kan helpen bij het zoeken naar andere exportmarkten, moeten we dat niet nalaten. Daarbij kunnen handelsmissies een belangrijke rol spelen. Steunmaatregelen zouden alleen in Europees verband overwogen kunnen worden”, vindt Gerard Schouw (D66). Carla Dik-Faber (ChristenUnie) deelt zijn mening. “Ik roep de staatssecretaris op in ieder geval in gesprek te gaan met de sector om te beoordelen of de boycot nu politiek is of het gevolg van dierziekten. Als het politiek is, dan zou het goed zijn om te bekijken of er ook in Europees verband steunmaatregelen voor de varkenssector mogelijk zijn. Daarnaast kan er meer worden gedaan aan afzetpromotie van ons kwalitatief goede varkensvlees binnen Europa.”

De SGP vindt dat varkenshouders ook aanspraak moeten kunnen maken op de crisismaatregelen voor de land- en tuinbouw. Elbert Dijkgraaf: “Varkenshouders moeten het al regelmatig bezuren. Laat de overheid zich nu eens van een andere kant zien door onder meer de nationale flankerende maatregelen ook in te zetten voor varkenshouders en door het toestaan van tijdelijke marktafspraken. Wij willen geen race to the bottom ten koste van gezinsbedrijven, milieu en dierenwelzijn.”

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vroeg dit voorjaar al aandacht voor de slechte situatie in de varkenshouderij. Hij roept Dijksma op om in gesprek te gaan met de varkenssector. Geurts pleit voor directe financiële steun voor de sector, of dat varkenshouders op andere manieren ondersteund kunnen worden, bijvoorbeeld door het verlagen van NVWA-tarieven, ondersteuning bij het verlenen van vergunningen voor mestverwerking en export te bevorderen door stalkeuring weer toe te staan.

Beheer
WP Admin