Varkenshouderij

Nieuws 755 x bekeken

Europese Commissie denkt nog niet aan PO-regeling

Brussel - De huidige ontwikkelingen in de varkensprijzen betekenen nog niet dat de Europese Commissie op korte termijn met maatregelen komt om de Europese sector te ondersteunen.

Dat zegt Frans van Dongen, lobbyist voor de Nederlandse vleessector in Brussel.

De commissie houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Ook de voerprijsontwikkeling wordt gevolgd. Al met al ziet de Commissie nog weinig aanleiding om in te grijpen, juist omdat ook de voerprijzen dalen. Ook is er nog weinig druk vanuit de lidstaten om in te grijpen. De Commissie wijst er bovendien op dat er ook sprake is van een seizoensmatig effect op de varkensprijsontwikkeling.

Volgens Van Dongen wordt er af en toe wel gelobbyd voor een Particuliere Opslagregeling (PO) om op korte termijn de druk op de prijzen te verlichten, maar is de Commissie niet van zins op korte termijn met zo'n maatregel aan de slag te gaan. Zo'n opslagregeling is vrijwel het enige marktinstrument dat de commissie heeft. Vlees wordt uit de markt opgekocht en opgeslagen en komt in een later stadium alsnog op de markt. Het gevolg is dat het prijsdal minder diep wordt, maar dat het marktherstel ook langer op zich laat wachten doordat het vlees in een later stadium, als de prijzen weer stijgen, alsnog op de markt komt. Het heeft weinig zin om een opslagregeling in te stellen, als nog niet duidelijk is of de bodem in de markt bereikt is. Volgens LTO-voorman Eric Douma hebben de Nederlandse vleesbedrijven al veel vlees in opslag liggen. "Op dit moment lijkt het ook niet de beste optie om daarvoor te opteren."

Of registreer je om te kunnen reageren.