VarkensNieuws

Duitsers trekken samen op voor meer dierenwelzijn

Münster – De varkenssector in de Duitse Deelstaat Noordrijn-Westfalen bundelt de krachten in de zoektocht naar wegen om de diergezondheid en het dierenwelzijn te verbeteren.

Daarvoor is onlangs het Forum voor Diergezondheid en Dierenwelzijn opgericht, meldt het Landwirtschaftliches Wochenblatt Westfalen-Lippe. In het forum zitten onder meer twee varkenshouderijorgansiaties, producentenverenigingen en de dierenartsenkoepel. De hogeschool Südwestfalen in Soest doet de wetenschappelijke begeleiding van het forum.

Het initiatief is een antwoord van de sector op de vele maatschappelijke en politieke eisen op het terrein van gezondheid en dierenwelzijn die op de varkenshouderij afkomen. Het forum moet een zichtbaar teken vormen dat de varkenshouderij de kritiek uit maatschappij en politiek serieus neemt. Een gestructureerde aanpak van deze thema’s verstevigt het bestaansrecht en de concurrentiekracht van de varkenshouderij, is het idee achter het forum. Het forum heeft ook als doel krachten en kennis te bundelen, zodat wordt voorkomen dat hetzelfde wiel tweemaal wordt uitgevonden.

Primair zal het forum zich bezig houden met projecten om de diergezondheid te verbeteren en zoeken naar wegen om te stoppen met castreren en staarten couperen. Ook krijgen boeren advies die overwegen deel te nemen aan het welzijnsproject Initiative Tierwohl.

Vooral staarten couperen is een actueel thema in Duitsland. Begin dit jaar tekenden het landbouwministerie van Noordrijn-Westfalen en de varkenssector een overeenkomst om op termijn af te zien van het routinematig couperen van staarten.

Varkenshouders zien dat voornemen met angst tegemoet. Bij het forum laat men weten dat het nog veel te vroeg is om op korte termijn te denken aan het stoppen met couperen.

Beheer
WP Admin