Varkenshouderij

Nieuws 674 x bekeken

Danish Crown in actie tegen daling vleesvarkensleveranties

Randers - Danish Crown neemt een nieuw initiatief om de gestage daling van de vleesvarkensleveranties te stoppen.

Het Deense slachterijconcern garandeert alle leden/leveranciers die investeren in nieuwe stalcapaciteit dat in ieder geval de dekkingsbijdrage (de marge na aftrek van de variabele kosten) per vleesvarken wordt terugverdiend. "Met deze maatregel willen we een signaal geven dat we blijven geloven in de vleesvarkensproductie in Denemarken," licht vice-bestuursvoorzitter Asger Krogsgaard uit. Het concern legt voorlopig wel een plafond op het aantal vleesvarkens waarvoor de dekkingsbijdrage wordt gewaarborgd, namelijk bij een half miljoen. Maar als de maatregel een succes wordt, kan het plafond worden verhoogd.

Oorzaak van de dalende varkensleveranties is volgens het concern het in vergelijking met Duitsland hoge productiekostenniveau in Denemarken. Veel varkenshouders hebben daarom de afgelopen jaren de voorkeur gegeven aan de inzet op de biggenproductie. De biggen worden afgezet aan met name Duitse en Poolse varkenshouders. Sinds 2003 is als gevolg van deze ontwikkeling het aantal jaarlijks aan Danish Crown geleverde vleesvarkens gedaald met 500.000. Dit jaar zakt het leverantievolume naar 14 miljoen. In dezelfde periode heeft het concern 29 slachterijen moeten schrappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.