VarkensNieuws

Belgische varkenshouders willen productie beperken

Roeselare – Het Algemeen Boeren Syndicaat in België (ABS) probeert al enkele weken de varkenshouders te mobiliseren om voor de feestdagen eind dit jaar zo weinig mogelijk varkens te leveren.

Op die manier hoopt het ABS een stuk schaarste te creëren in de supermarkten, waardoor de prijs omhoog zou kunnen gaan. De vakbond hoopt dat te bereiken door de komende weken de varkens op structureel lagere gewichten af te leveren zo rond 105 tot 110 kilo levend gewicht. Op die manier ontstaat er ruimte in de hokken en is het mogelijk om voor de feestdagen de stallen leeg te hebben.

Het ABS is het gedrag van de grootwinkelbedrijven meer dan zat, zegt voorzitter Hendrik Vandamme. Sinds 2010 is er in België een ketenoverleg. Er is ook een convenant getekend dat elke schakel in de keten een redelijke prijs betaalt en de voorgaande keten dus een redelijke marge gunt. Je ziet nu dus dat er helemaal niets van die afspraken terecht komt”, aldus Vandamme. Hij wijst op de stap van slachterij Renmans, een bedrijf gelieerd aan Aldi dat van de ene op de andere dag aankondigde tien cent minder per kilo te betalen voor rundvlees. Aan de andere kant: de supermarktketen Colruyt maakte eind vorige week bekend voor de komende twee maanden de varkensprijs voor haar vaste leveranciers binnen het concept vast te zetten.

Vandamme stelt dat zijn organisatie ook internationaal (waaronder de Nederlandse NVV) bezig is om de krachten te mobiliseren en te komen tot meer productiebeheersing. “Het beste zou zijn als we Europees tot een productiebeperking zouden kunnen komen.”

Het ABS heeft zo’n 1500 varkenshouderijleden. Dit op een totaal van 4.300 varkensbedrijven in Vlaanderen. De rest van de bedrijven is ongebonden of lid van de Boerenbond. Het is dus de grote vraag of de oproep van het ABS om de productie te beperken veel zoden aan de dijk zet. Dat zal de komende weken moeten blijken. Vast staat wel dat het ABS de vinger aan de pols zal blijven houden.

Een ander punt waar deze onafhankelijke boerenbond op tamboert is het systeem van de onafhankelijke toezichthouder met aanwijzende bevoegdheden, zoals dat in het Verenigd Koninkrijk al wordt toegepast. In het VK houdt de toezichthouder het handelsverkeer en het prijsbeleid binnen de keten in de gaten en beoordeelt eventuele klachten. De toezichthouder kan bindende uitspraken doen en zo de handel binnen de keten corrigeren.

Beheer
WP Admin