Varkenshouderij

Nieuws 1639 x bekeken 9 reacties

Belgische varkenshouders willen productie beperken

Roeselare - Het Algemeen Boeren Syndicaat in België (ABS) probeert al enkele weken de varkenshouders te mobiliseren om voor de feestdagen eind dit jaar zo weinig mogelijk varkens te leveren.

Op die manier hoopt het ABS een stuk schaarste te creëren in de supermarkten, waardoor de prijs omhoog zou kunnen gaan. De vakbond hoopt dat te bereiken door de komende weken de varkens op structureel lagere gewichten af te leveren zo rond 105 tot 110 kilo levend gewicht. Op die manier ontstaat er ruimte in de hokken en is het mogelijk om voor de feestdagen de stallen leeg te hebben.

Het ABS is het gedrag van de grootwinkelbedrijven meer dan zat, zegt voorzitter Hendrik Vandamme. Sinds 2010 is er in België een ketenoverleg. Er is ook een convenant getekend dat elke schakel in de keten een redelijke prijs betaalt en de voorgaande keten dus een redelijke marge gunt. Je ziet nu dus dat er helemaal niets van die afspraken terecht komt", aldus Vandamme. Hij wijst op de stap van slachterij Renmans, een bedrijf gelieerd aan Aldi dat van de ene op de andere dag aankondigde tien cent minder per kilo te betalen voor rundvlees. Aan de andere kant: de supermarktketen Colruyt maakte eind vorige week bekend voor de komende twee maanden de varkensprijs voor haar vaste leveranciers binnen het concept vast te zetten.

Vandamme stelt dat zijn organisatie ook internationaal (waaronder de Nederlandse NVV) bezig is om de krachten te mobiliseren en te komen tot meer productiebeheersing. "Het beste zou zijn als we Europees tot een productiebeperking zouden kunnen komen."

Het ABS heeft zo'n 1500 varkenshouderijleden. Dit op een totaal van 4.300 varkensbedrijven in Vlaanderen. De rest van de bedrijven is ongebonden of lid van de Boerenbond. Het is dus de grote vraag of de oproep van het ABS om de productie te beperken veel zoden aan de dijk zet. Dat zal de komende weken moeten blijken. Vast staat wel dat het ABS de vinger aan de pols zal blijven houden.

Een ander punt waar deze onafhankelijke boerenbond op tamboert is het systeem van de onafhankelijke toezichthouder met aanwijzende bevoegdheden, zoals dat in het Verenigd Koninkrijk al wordt toegepast. In het VK houdt de toezichthouder het handelsverkeer en het prijsbeleid binnen de keten in de gaten en beoordeelt eventuele klachten. De toezichthouder kan bindende uitspraken doen en zo de handel binnen de keten corrigeren.

Laatste reacties

 • .....

  Dat is mooi dan kunnen de Hollanders dit gat in de markt mooi opvullen

 • massy

  Kijk daar kunnen die Hollanders nog wat van leren van die belgen want die snappen het wel die varkens moeten veel lichter geleverd worden dan ontstaat er een tekort eerder niet.

 • w v gemert

  Productie beperkingen kunnen afgesproken worden via Europese producenten organisaties. Nederland kan de aftrap geven voor dit soort overleg zodra het ministerie de erkenning heeft afgegeven en zodra er voldoende aanmeldingen zijn, iedere varkenshouder aanmelden en snel a.u.b.

 • koestal

  ik hoop dat het een succes wordt

 • Biggemans

  reactie: 18.07.............. dat komt er nooit,,,

 • putten

  eendracht maakt macht. als we alle neuzen dezelfde kant op kunnen krijgen is er meer mogelijk dan we nu denken.

 • joannes

  Alles wat je moet organiseren en regelen, moet gecontroleerd en beheerd worden! Productie beperkingen zijn goed voor de bureaucratie! Misschien is dat het argument waarom ze zoiets kunnen afspreken. Dat leger bureaucraten moet dan natuurlijk ook weer uit die Varkensproductie ruif eten met een kg opslag! Dan maar niet!

 • vldw

  Zo zie je maar wat de Russische markt betekent voor de europese varkensvleesproduktie. In een traditionele kalmere periode van het jaar zoals nu hebben de slachthuizen en uitsnijderijen steeds als buffer gediend en werd er veel ingevroren om naar Rusland te verkopen, daardoor was de druk lager en daalde de prijs veel minder zoals nu.Ik denk (indien dit ooit zou lukken!) dat een europese afspraak zelfs nog geen soelaas zou brengen aangezien je om een varken volledig te vermarkten je sowieso op derde landen aangewezen bent en waar je moet concurreren met de prijzen van de wereldmarkt.De enige oplossing lijkt mij de productie te verminderen maar dit zal ook niet makkelijk zijn voor varkenskwekers die geinvesteerd hebben in nieuwe en grotere stallen, niemand wil deze (gedeeltelijk-) leeg laten staan. Voor veel productie- en verpakkings processen zijn minimum gewichten nodig dewelke niet gehaald worden als de varkens te vroeg geslacht worden,te lichte hammen, ribben of buiken komen steeds retour van de vleeswarenfabrikanten!
  Indien de varkens zouden 'ingehouden' worden tijdens de eindejaarsperiode denkt men dan hogere prijzen te krijgen na nieuwjaar door dan massaal aan te bieden wanneer de verkoop volledig op zijn 'gat' zit en er minimale consumptie van de burger is door geldgebrek ???
  Een oplossing voor de ganse keten kan ik helaas momenteel ook niet geven.

 • maatje 1904

  Heb alvast een nieuwe mercedes bestelt ha ha ha.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.