VarkensNieuws

Varkenshouders kritisch over communicatie NVWA

Heelweg – De varkenshouders die de afgelopen weken geblokkeerd zijn geweest, zijn bijzonder kritisch over de communicatie van de NVWA. Dat bleek vrijdagavond tijdens een bijeenkomst van de betrokken varkenshouders in Heelweg. De bijeenkomst werd bezocht door ruim 70 varkenshouders. Ook kalverhouders waren aanwezig. De bijeenkomst was georganiseerd door NVV en LTO.

Het was veel varkenshouders niet meteen duidelijk wat er aan de hand was en waarom hun bedrijven werden geblokkeerd. Ook  waren zij niet op de hoogte van  de werkwijze en procedures die de NVWA in dit  soort situaties volgt. De NVWA moet veel transparanter worden in dit soort situaties en meer communiceren, in dit soort crises, was de conclusie van vrijdagavond. De onzekerheid en onduidelijkheid maakte het voor de ondernemers extra moeilijk de afgelopen weken. Op de bijeenkomst is afgesproken dat er op korte termijn een evaluatie komt met de NVWA, waarbij de punten die vrijdagavond naar voren kwamen zullen worden overgebracht.

Tijdens de bijeenkomst voerde opluchting over de voorlopige afloop de boventoon. Er was medeleven voor de kalverhouders die nog niet van de problemen af zijn.

LTO en NVV hebben advocaat Paul Mazel van Trip Advocaten aangetrokken voor de juridische afwikkeling van de furazolidonaffaire. Doel van LTO en NVV is om in gezamenlijk overleg met de betrokken voerfirma de geleden schade goed af te wikkelen. Volgens NVV-voorzitter Ingid Jansen is nog veel onduidelijk rond de aansprakelijkheid. “Onze advocaat moet zich ook nog helemaal inwerken.” De komende weken moet duidelijk worden hoe één en ander zal uitpakken. Jansen wijst er op dat tegen het vermoedelijke bronbedrijf, Van Kats in Lopik, al een strafrechtelijk onderzoek loopt.

De NVWA reageert:  “De geblokkeerde bedrijven hebben een brief gekregen van de NVWA, waarin onder meer staat waarom het bedrijf werd geblokkeerd. NVV en LTO zijn regelmatig bijgepraat over de laatste stand van zaken, zodat zij hun leden konden informeren. Toen de uitslagen van het onderzoek bekend waren, heeft de NVWA de betrokken varkenshouders opgebeld om hen er persoonlijk van op de hoogte te stellen dat hun bedrijven weer werden vrijgegeven. De NVWA was uitgenodigd voor de bijeenkomst van vrijdagavond en heeft die uitnodiging uiteraard geaccepteerd. Er is goed geluisterd naar de ondernemers en afgesproken is dat we samen met de sector gaan kijken wat er eventueel verbeterd zou kunnen worden.”

 

Lees meer  over furazolidon

Beheer
WP Admin