Varkenshouderij

Nieuws 1278 x bekeken 1 reactie

Nieuwe gevallen Afrikaanse varkenspest in Litouwen

Vilnius - Litouwen heeft nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest gemeld. Dat meldt PigProgress.

Het gaat om twee uitbraken op bedrijven in de omgeving van het Idavang-complex in het district Ignalina. Het grote bedrijf Idavang met 18.000 varkens werd eind juli geruimd na de vondst van Afrikaanse varkenspest.

De nieuwe uitbraken zijn gevonden buiten het gebied rond het Idavang-complex dat als bufferzone was aangemerkt. De overheid heeft nu voor het hele Ignalina-district de noodtoestand uitgeroepen.

In een verklaring naar aanleiding van deze jongste uitbraken heeft Jonas Milius, hoofd van de Litouwse Veterinaire dienst zijn zorgen uitgesproken over de gewoonte van burgers die in hun achtertuin een varken houden en zich daarbij niet houden aan de basisregels voor veterinaire veiligheid. "Als burgers dat blijven doen en ze houden geen rekening met veterinaire veiligheidsregels, dan krijgen we problemen, net als in Letland en in Polen", aldus Milius.

Litouwens veterinaire dienst voert een beleid in samenwerking met de lokale overheden om kleine bedrijven te bewegen hun varkens te laten ruimen en daarna om te schakelen op andere vormen van veehouderij.

Rusland heeft eerder deze week gemeld dat er in de Oblast Voronesh een uitbraak van Afrikaanse varkenspest is geconstateerd op een groot bedrijf met 50.000 varkens. Er worden 10.000 dieren geruimd. De Russische veterinaire dienst hoopt met deze maatregelen de schade te kunen beperken en uitbreiding van de infectie te voorkomen.

Ook in Rusland hebben de veterinaire overheidsdiensten zorgen over de bestrijding van de Afrikaanse varkenspest. Op het bedrijf dat nu gedeeltelijk wordt geruimd duurde het ruim twee weken voor dat er een duidelijke diagnose was.

Eén reactie

  • petit

    maak eens de som van alle geruimde varkens de laatste 6 maanden ????en leg me dan eens de prijsvorming uit..

Of registreer je om te kunnen reageren.