VarkensNieuws

LTO en NVV tevreden en opgelucht

Zwolle/Barneveld – Tevreden en opgelucht. Zo reageren LTO Noord-voorman Eric Douma en NVV-voorzitter Ingrid Jansen op het nieuws dat de geblokkeerde varkenshouderijen vrij zijn gegeven.

“Het heeft lang genoeg geduurd, het was er wel aan toe dat de zaak weer los kwam”, aldus Douma.

De bedrijven in het oosten des lands waren de afgelopen drie weken geblokkeerd in verband met de vondst van het verboden antibioticum furazolidon in het veevoer. De NVWA meldde donderdagavond dat er in de dieren die het besmette voer op hadden genomen geen furazolidon is gevonden en gaf daarmee de bedrijven vrij.

Douma spreekt van een moeilijke periode voor de varkenshouders. “Het heeft een sterke wissel getrokken op de betrokken varkenshouders. Ik heb de laatste weken veel emotionele gesprekken gevoerd. Dat is iets wat we zeker niet moeten vergeten.”

De geplande bijeenkomst voor vanavond met de betrokken bedrijven gaat gewoon door. NVV en LTO willen inventariseren wat de gevolgen zijn voor de bedrijven. Er zal worden gesproken over de juridische aspecten van deze affaire, met name op het gebied van aansprakelijkheid. Er zullen ook juristen aanwezig zijn.

In het verleden hebben LTO en NVV gewerkt aan modelcontracten en leveringsvoorwaarden voor varkenshouders. Sommige bedrijven in deze zaak hebben er gebruik van gemaakt, andere niet. “We willen bekijken hoe we daar verder mee moeten. Misschien moeten zaken strakker worden geregeld in IKB”, aldus Douma. We zullen toch een keer af moeten van het ‘Boer betaalt alles’-scenario in dit soort zaken.”

Zowel Jansen als Douma omarmen het plan van staatssecretaris Dijksma die in haar brief aan de Kamer aangeeft zo spoedig mogelijk met het bedrijfsleven in gesprek te willen gaan om te bezien hoe dit soort zaken beter voorkomen kunnen worden. Ook zij geeft aan dat ze over de privaatrechtelijke ketenaansprakelijkheid in gesprek wil met de verschillende partijen.

LTO en NVV durven nog geen uitspraken te doen over de totale schade die geleden is door de bedrijven. “Het zal per bedrijf sterk verschillen”, aldus Jansen. Wel geeft ze aan dat het al gauw over tienduizenden euro’s kan gaan.

Beheer
WP Admin