Varkenshouderij

Nieuws 3131 x bekeken 3 reacties

Jansen wijst op grenzen antibioticareductie

Barneveld - We moeten wel realistisch blijven in de reductiedoelstellingen voor antibioticaverbruik in de varkenshouderij.

Dat waarschuwende geluid laat NVV-voorzitter van de werkgroep Varkens van de Taskforce Antibioticaresistentie Ingrid Jansen horen.

Volgens Jansen worden er te vaak onrealistische doelstellingen genoemd. 100 procent reductie zal nooit haalbaar zijn. Varkenshouders en dierenartsen hebben een wettelijke zorgplicht. "Zieke dieren moeten uit oogpunt van welzijn altijd behandeld kunnen worden"", aldus Jansen. Wat haar betreft zou de focus voor het antibioticaverbruik ook wat meer gericht kunnen worden op andere sectoren. "Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de gezelschapsdieren. Daar kan het verbruik ook omlaag." Ze wijst verder op de resultaten in de varkenssector: 60 procent verbruiksdaling minder bij de zeugenhouderij en 69 procent bij de vleesvarkens. "Dat zijn resultaten waar we trots op zijn, maar we moeten wel realistisch blijven als het gaat om verdere reductie."

Directeur Hetty van Beers van de Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit zegt de waarschuwing van Jansen te begrijpen. Volgens Van Beers valt het in de praktijk nog wel mee. "Varkenshouders klagen wel eens over het beleid, maar dan gaat het niet zo zeer over de vermindering van het antibioticaverbruik, maar veel meer over de veranderingen in de uitvoeringspraktijk. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met de UDD-regels (UDD: 'Uitsluitend door de Dierenarts') en de verandering in de bedrijfsvoering die dat met zich meebrengt."

Van Beers geeft verder aan dat de SDA de komende tijd wil werken aan een aanpak per sector waarbij de gemeten resistentie-ontwikkeling wordt gekoppeld aan het middelenverbruik. Dat moet op termijn leiden tot een gedifferentieerde aanpak per sector.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Gewoon stoppen met ondernemen is ook een optie als je niet professioneel kunt werken.
  Je had ten eerste al nooit ondernemer kunnen zijn als je doel voedsel voor de mens maken was.
  Maar ja, deze industries heeft maar 1 doel en dat is geld.
  Amateur ondernemers mogen dus eigenlijk geen producten op de markt brengen bij AB gebruikt.

 • WJHDKremer

  Mevrouw Jansen , ik ben het helemaal met U eens.
  Ik weet wat resistentie is,maar ikweet ook wat overdrijven is. Ik zorg er in ieder geval voor dat ik voor mijn familie pijnstillers en ook antibiotica in huis heb, want ik wil niet het slachtoffer worden van moraalridders.

 • varkenshouder1

  Met Jansen eens.
  @Ishtar snapt er even helemaal niets van volgens mij. Die gaat zelf ook niet naar de dokter als hij een pijntje in de buik voelt.
  En inderdaad zijn we ondernemer geworden om de mens zo veilig mogelijk voedsel te leveren en dat lukt in Nederland perfect.

Of registreer je om te kunnen reageren.