VarkensNieuws

Herinvoering stalkeuring vraagt meer tijd

Den Haag – De terugkeer naar stalkeuring voor export van varkens duurt langer dan verwacht.

NVV en LTO werken aan een IKB-module. Met die module moet het weer mogelijk worden om stalkeuring toe te passen bij export. NVV-bestuurder Theo Duteweerd is optimistisch dat één en ander redelijk snel van de grond komt. “We merken dat de NVWA ook wil gaan voor een goed resultaat binnen afzienbare termijn.”

Via de IKB-module moet de borging van de stalkeuring afdoende geregeld worden. Bij die borging draait het om een zekerstelling dat dieren die de dag voor transport in de stal zijn gekeurd, ook echt de dieren zijn die de volgende dag worden geladen.

Vee&Logistiek Nederland, de organisatie van veehandel en -transporteurs, werkt aan een systeem waarbij de dieren op de vrachtwagen worden gekeurd vanaf een beweegbaar bordes, de zogenoemde bordeskeuring. “Er is een proef geweest met het systeem. Die is wat ons betreft goed verlopen”, meldt bestuurslid Toon Wassenberg van Vee&Logistiek Nederland. “We weten nog niet welke conclusies de NVWA trekt over dit systeem. Er zijn bedrijven die willen investeren in het bordessysteem, maar we adviseren om dat voorlopig niet te doen. Er moet eerst duidelijkheid komen.”

De NVWA laat weten dat in september weer met de sector wordt gesproken over deze onderwerpen. De NVWA wil verder niet vooruit lopen op dit overleg.

Beheer
WP Admin