Varkenshouderij

Nieuws 6042 x bekeken 31 reacties

Vion gaat €100 miljoen besparen

Boxtel – Vion wil de komende twee jaar circa €100 miljoen aan kostenbesparingen en efficiëntieverbetering realiseren.

Dat zegt CEO Michiel Herkemij in een reactie aan relaties naar aanleiding van berichtgeving in Boerderij Vandaag en op Boerderij.nl over de financiële situatie bij het vleesconcern. De financiering van deze herstructurering is nog niet rond, zo blijkt uit Herkemij's reactie. "Daartoe zijn wij in gesprek met externe (bancaire) partijen."

Herkemij stelt dat Vion Food na de verkoop van Ingredients "nagenoeg geen schulden – anders dan een beperkte werkkapitaal financiering" heeft. De organisatie heeft het volgens hem over de eerste vijf maanden van dit jaar bovendien beter gedaan dan 2013.  'We zitten boven budget, ondanks een importverbod op Rusland voor varkensvlees'. Hoeveel het beter gaat dan vorig jaar meldt hij niet. Over heel 2013 werd een verlies geleden van €139 miljoen.

Herkemij noemt de berichtgeving van Boerderij over Vion "een schandalige manier van optreden richting onze onderneming". Vion werkt juist met alle macht om de fouten van het verleden te herstellen, stelt hij.

Woensdagmiddag licht Vion een groep grote varkenshouders en ketenpartners in over de nieuwe plannen.

Laatste reacties

 • B den Besten

  Inderdaad schandalig boerderij

 • Wim Toornstra

  Het enigste waar ze volgens mij fors op besparen is de inkoop van de varkens.

 • jakobisx

  was dit eerder gebeurt in nederland met een frisdrank fabricant?? excota heete dat toen

 • John*

  boeren hebben boerderij niet nodig om in te zien dat het bij VION niet loopt. Dat hebben ze zelf laten zien door als eerste af te haken bij de stijgingen van de varkensprijzen de afgelopen weken en initiatief nemen doen ze ook niet...

 • w v gemert

  Het is een schandalige prijs die Vion betaald. Don't shoot te massenger.

 • w v gemert

  jakobisx vergelijking met excota slaat nergens op. Daar ging het over vals beschuldigen over ontploffende cola flessen waar achteraf niet waar bleken te zijn, het was in scene gezet (omroep de Vara) en uitgezonden. Regelrechte fraude.

 • j.verstraten1

  Boerderij schrijft helemaal niet over de prijs die vion betaalt, boerderij schrijft dat vion op korte termijn niet meer zou kúnnen betalen en schrijft vion compleet af. En daar kun de vergelijking met oa excota wel degelijk maken, want Boerderij heeft een naam ( tenminste daar gaat men prat op) als onafhankelijk landbouwblad en is daardoor wel in staat reputatieschade aan te richten. Daar zijn media zowiezo goed in, maar dan meestal gericht op individuen, of een sector specifiek.

 • jan van den broek

  Als Vion met als achtergrond LTO het slecht doet ,staat Nederland er zeer slecht op.
  Realiseer je dit eens goed . En lul niet over een exotafles niet gevuld met Cola maar met gele prik limonade , Marcel van Dam een groot PVDA lid zat hier achter, dus geen onzin meer de wereld insturen ,beste boerderij lezers.

 • norbert79

  Willy je kunt de varkens ook aan een ander leveren. Of willen die jou varkens niet hebben? dat kan ook nog.

 • nistelb@hotmail.com

  Gelukkig hebben veel varkenshouders en afnemers van vlees wel vertrouwen in vion.
  De pers blijft op allerlei manieren proberen de intensieve veehouderij in een kwaad daglicht te zetten. Jammer dat de eigen landbouwerpers meent dit nog extra te moeten aanwakkeren. Robert bedankt!

 • BoB de Bakker

  Willy van Gemert begint steeds meer te lijken op een stuurman die aan de wal staat. OF hij is aan handen en voeten gebonden aan Vion en levert nog steeds maar heeft verzuimd om op tijd commentaar te geven OF hij levert gewoon aan een ander en loopt hier de boel op te naaien.

 • joannes

  Wat een onzin om De Boerderij in de drek te trekken! Denken ze bij VION dat ze op een eiland zitten waar het opperhoofd bepaald wat er wel en niet gecommuniceerd wordt! Je bent toch los van de echte wereld als je een informatie moment noemt en verwacht dat er niet vooraf gespeculeerd wordt over de boodschap. Op de effectenmarkt gebeurd niet anders! Dus wanneer je een communicatie moment met zware plannen communiceert, en je wilt dat, dat de goede/voordelige kant op gespeculeerd gaat worden, moet je dat begeleiden met informanten en subtiele gegevens. Wanneer De Boerderij daar niet op aangesloten was, is zij afhankelijk van wat er op dat moment bekend is, en kan het alle kanten op vallen. Ook hier schittert VION met ongevoelig voor de buitenwereld haar eigen problemen creëren. Verbolgen reageren alsof dit niet netjes of respectvol is, bevestigt het beeld alleen maar duidelijker, De Boerderjij heeft een verplichting naar haar lezers te schrijven over een aangekondigde meeting anders neemt ze haar taak niet serieus! Met vol- of onvoldoende gegevens! VION heeft ook hier een verantwoordelijkheid verzaakt!

 • w v gemert

  Bob de Bakker ik lever al jaren aan een Belgische slachterij. Ik volg al jaren de ontwikkelingen bij Vee Centrale en Vion en alles wat daar tussen is gebeurd en reageer op die ontwikkelingen. Ben ongeveer 20 jaar leverancier geweest in Boxtel.

 • Biggemans

  Welke slachterij is dat Hr v Gemert ?

 • Biggemans

  wat een eerlijke ogen en een gemeende lach heeft die man op die foto

 • koestal

  wie is of wordt de dupe ?

 • zon

  Stel VION gaat het niet redden,wie neemt over?

 • Albert Hoekerswever

  het valt me op dat niemand praat over de markt voor varkensvlees, maar alleen over de prijzen die Vion betaalt en de problemen die het bedrijf probeert op te lossen. Dat de sector in een transitie zit is helder en dat dit pijn doet en gaat doen is ook niet fijn, maar wel realiteit. Denk dat het heel goed is dat er een producentenorganisatie komt, die niet vanuit een 'varkenscyclus' denkt en handelt, maar vanuit een visie om duurzaam en helder met die markt gaat communiceren. Dan neem je jezelf serieus en word je door anderen ook serieus genomen.

 • joannes

  Wie denk @Zon? Zodra eea op kosten van het boerengeld gesaneerd is wordt de boedel aan een investeringsmaatschappij verkocht, die met verdere saneringen en mogelijk wat investeringen er iets aan over probeert te houden. Meestal lukt dat ook, omdat ze de laagste prijs betalen.

 • farmerbn

  Melkveehouders hebben het geluk dat china veel melkproducten nodig heeft. Misschien heeft China morgen ook veel varkensvlees nodig en komen we in een vraagmarkt. Het leven ziet er dan meteen anders uit en is vion ook weer veel geld waard.

 • floseman1

  ik denk dat de boerderij de ogen bij veel vion varkens houders heeft doen openen goede zaak een gewaarschuwd mens telt voor twee gewoon af schijt nemen kijk naar wheijl die veel ellende heeft achter gelaten en die niets met je op heeft

 • info460

  Joannes, goede reactie en bijdrage! Boerderij treft géén blaam, maar informeert op basis van beschikbare getallen. Daar is Boerderij voor, en daar is ze goed in! Blijven doen. Feit blijft dat het zéér vervelend en slecht is dat zo'n grote en belangrijke onderneming voor de sector en voor NL, er zo slecht voor blijft staan en steeds weer 'bijgefinancierd' moet worden van boerengeld. En winst maken kan echt wel, kijk naar de particuliere slachterijen om Vion heen in NL en in rest EU! Het is gewoon het beleid/directie bij Vion dat de teugels maar niet kan vinden of goed kan vasthouden, waardoor het steeds weer uit de hand loopt. Triest maar waar. Ik hoop maar dat Herkemij nu de correcte vent op de juiste plaats is, die nu echt durft en kan doorpakken, om de boel gezond te maken. Maar aan de communicatie blijkt ie nog te moeten werken....

 • Jan Arthur

  Eerst de daden, dan de communicatie,denk ik.
  Ik wens de heer Herkemij alvast veel moed en sterkte om deze puinhoop op te ruimen.

 • Jan van het Zand

  Het is te hopen voor alle agrarische leveranciers dat het bij VION voor eens en voor altijd goed op de rit wordt gezet. Het ondernemen is erg moeilijk geworden de laatste jaren, na de kredietcrisis zelfs extra moeilijk. En dat geldt niet alleen voor VION. Kijken naar anderen helpt niets, maar je kan er wel wat van opsteken. Praten helpt ook niks, het verlies moet omgezet worden in winst. En daar zijn daden voor nodig. De juiste daden in de reorganisatie van VION.
  De nieuwe mensen bij VION zijn aangezocht om VION winstgevend te maken. Zij kunnen het verleden niet herschrijven en zijn bovendien niet verantwoordelijk voor het gevoerde beleid in het verleden. Wij wensen én wij verlangen van deze nieuwe mensen dat zij VION zo besturen, dat VION deze moeilijke tijd zal overleven en een goede bijdrage levert aan de agrarische bedrijven. Niets meer en niets minder.

 • slutter

  Frans Stortelder Welkom thuis en nou aan de slag,geen tijd meer te verliezen en dat met een scherp mes.

 • Snel

  Goeie reactie Fons

 • cockie

  Geen schulden meer? Op hun balans staan inderdaad weinig langlopende schulden meer, maar de kortlopende zijn verdubbelt tot een hallucinante 2 100 000 000 euro. Wat het bedrijf nog in groter gevaar brengt. Dit zijn geen fabels je hoeft enkel op het jaarverslag te kijken die op hun website staan. Dan zeggen dat je schulden vrij bent lijkt me wat kort door de bocht. Als je dan nog financiering vraagt? De analyse is niet op feiten gebaseerd? Geef ons dan de feiten. Het probleem bij vion is mijn insziens niet de productiviteit, daar leggen ze al veel te lang de nadruk op. Uit een zekere boerderij logica, hoe meer produceren, hoe meer centjes. Maar het feit is dat ze te duur inkopen en te goedkoop verkopen. Heel simpel, daarvoor moet je geen grote studies doen. Als vion denkt dat ze hun probleem gaan oplossen met nog meer te doen, is het einde nabij. 1+1=2

 • cockie

  als je de resultatenrekening bekijkt dan ging vion zonder de verkoop van ingredients 265.846.000 euro verloren hebben in 2013. Hoe krijg de dit voor mekaar?

 • j.verstraten1

  cockie, leveranciers van varkens met 8 dagen betalen, supermarkten die pas na 90 dagen betalen, het gat daar tussen is gefinancierd als het ware dus de retail voorfinancieren.

 • cockie

  Geachte, heeft u nog voeling met de bedragen. Enig idee hoeveel varkens dit vertegenwoodigt? 200 euro per varken, 10 500 000 varkens. Is dit mogelijk?

 • joannes

  @j.verstraten1, een typisch voorbeeld van ¨The Winner takes it All¨ die 90 dagen bij die Supermarkten. Een mooi voorbeeld van hoe de Markt economie werkt wanneer je het begrijpt! Want het tegenovergestelde blijkt ook waar ¨The Losser loses it All¨ ! En nu een Rabo die dit niet wil financieren, nb een Boeren Cooperatie van en voor Boerenleden. Hoe ver zijn we gevallen! Het ZLTO moet wel helemaal stuurloos zijn om haar belangen niet te herkennen om haar invloed niet aan te wenden bij de Rabo en Vion! Of geldt daar ook dat ze in die Loser hoek zitten en het gezag kwijt zijn aan Leken uit de Consumenten markten die het Laatste Appeltje schillen met Producenten die de markt niet begrepen.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.