VarkensNieuws

Veertien levend geboren biggen per worp

Nederweert – Het aantal levend geboren biggen per worp ligt in 2014 voor het eerst op veertien stuks.

Dat blijkt uit de laatste jaarmonitor van Agrisyst. In 2013 lag dit kengetal op 13,8 biggen, in 2011 nog op 13,4 biggen. Als gevolg van de stijging van het aantal levend geboren biggen stijgt ook het aantal gespeende biggen per worp. In de eerste helft van 2014 werden er per worp 12,2 biggen gespeend, 0,1 meer dan in 2013.

Samen met het grotere aantal levend geboren biggen neemt ook het aantal dood geboren biggen per worp toe naar 1,1 in de eerste helft van 2014. In 2011 werd er gemiddeld minder dan één big doodgeboren per worp. Uit de gegevens van Agrisyst blijkt dat het aantal doodgeboren biggen bij de oudereworps-zeugen flink toeneemt. Een zesdeworps zeug heeft gemiddeld 1,6 doodgeboren biggen.

Agrisyst maakt de analyses aan de hand van hun managementprogramma Pig Expert. In de database zitten volgens het bedrijf bijna 400.000 zeugen van Nederlandse ondernemers. Ongeveer 80 procent van deze zeugen ligt in Nederland. Dat betekent dat Agrisyst inmiddels een derde van de Nederlandse zeugenstapel onder haar hoede heeft.

Volgens Twan van Dijk van Agrisyst zijn er inmiddels enkele honderden bedrijven die enkele belangrijke kengetallen rondom dekken, werpen en spenen van week tot week teruggekoppeld krijgen. Eén keer per half jaar krijgen klanten van Agrisyst te zien hoe andere zeugenbedrijven scoren op deze kengetallen. Dat is volgens van Dijk voor bedrijven echter minder relevant. “Als er een trendbreuk is, zien varkenshouders dat liever vandaag dan morgen. Cijfers vergelijken met eigen resultaten is daarom belangrijker dan een vergelijking met collega’s.”

Beheer
WP Admin