VarkensNieuws

Varkenshouderijen op slot vanwege vervuild voer

Doetinchem – Een aantal veehouderijen zit als gevolg van de furazolidonvervuiling in het veevoer op slot. Slachterijen nemen de dieren niet meer af.

Volgens Maarten Rooijakkers, voorzitter van de vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland is er al een aantal bedrijven geblokkeerd in Gelderland, hoeveel kon hij niet zeggen. Of dat ook elders het geval is, is hem niet bekend. Cees Oostrom, voorzitter van de sector varkenshouderij van Vee&Logistiek Nederland, bevestigt de opmerkingen van Maarten Rooijakkers dat er al verschillende bedrijven op slot zitten. “Deze veehouderijbedrijven kunnen hun dieren niet meer afzetten, omdat ze geen garanties omtrent het door hen gebruikte veevoer kunnen leveren.” Of het daarbij alleen om bedrijven in Gelderland gaat kan Oostrom niet zeggen

Ook Jan Overeem, varkenshouder in Nijkerk en lid  van de vakgroep varkenshouderij LTO Noord, heeft Gelderland in zijn portefeuille en bevestigt dat bedrijven hun dieren niet meer kunnen afzetten in die provincie. Hoeveel dat er zijn kan hij niet zeggen. Overeem heeft vanmorgen gesproken met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de problematiek, maar kan niets kwijt over dat gesprek. “We wachten de brief van de NVWA af.” Op persoonlijke titel durft hij wel te zeggen dat het volgens hem lijkt mee te vallen. “Maar het is wel een drama voor de sector”, voegt hij eraan toe.

Volgens Cees Oostrom zijn slachterijen heel voorzichtig en willen ze duidelijkheid hebben over de aangevoerde dieren. Ook Oostrom is, net als Overeem, vanmorgen geïnformeerd door de NVWA. “Slachthuizen eisen garanties over de herkomst van het veevoer”, aldus Oostrom. Om welke slachthuizen het gaat kan of wil hij niet zeggen, ook kan hij niet zeggen welke veevoerproducenten bij de slachterijen op de ‘zwarte lijst’ staan.

Frans Donkers, bestuurslid NVV, heeft tot nu niets gemerkt van onrust onder leden. Ook zijn hem geen gevallen bekend van boeren die problemen hebben met het afleveren van varkens. “Ik wacht de NVWA-brief af, dan kijken we wat ons te doen staat.”

Over de omvang van het aantal getroffen bedrijven is nog steeds onduidelijkheid. Gisteren sprak Trustfeed directeur Francine van Rossem nog over minder dan honderd bedrijven die met vervuild veevoer te maken hebben. Die grens lijkt vandaag losgelaten door Trustfeed. Van Rossem’s collega Frank Gort zegt in Nieuwe Oogst dat hij niet weet of het om 20 of 250 bedrijven gaat.

Slachterijen willen tot nu toe geen commentaar geven.

Beheer
WP Admin