VarkensNieuws

‘Schengen für schweine niet voor 2020’

Uddel – Henk Bleker, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, ziet weinig brood in ‘Schengen für schweine’ ofwel het vrij verkeer van varkens tussen Nederland en Duitsland. Dat zei Bleker op het symposium ‘Gezondheid zonder grenzen’ van het Veterinair Kennis Centrum (VKC).

Volgens Bleker willen Duitse slachterijen de dieren wel ontvangen maar zullen de Duitse autoriteiten  aanzienlijk kritischer zijn over het project. “Dat project gaat zeker niet voor 2020 van start. Het is niet realistisch.”

De opmerkingen van Bleker zijn opmerkelijk omdat zijn voorganger bij Vee&Logistiek Nederland, Piet Thijsse juist jaren voor zo’n mogelijkheid heeft gelobbyd.

Bleker hecht veel belang aan transparantie bij veetransporten. Hij pleit voor nog meer gps-systemen en beschikbare data over transportduur, klimaat of bijvoorbeeld beladingsgraad. Data die hij in een expertisecentrum voor veetransport wil stoppen. Bleker: “We moeten transparanter worden. Ons uitgangspunt is dat we helder willen maken hoe we presteren en dat goed documenteren. Anders zijn we altijd kwetsbaar voor ongefundeerde kritiek.”

Beheer
WP Admin