VarkensNieuws

Rabo: Russische importstop drukt Europese varkensprijs

Utrecht – De Russische importban voor Europees varkensvlees zorgt voor een drukkend effect op de Europese varkensprijs. Dat stelt de Rabobank in zijn kwartaalrapport over de situatie in de wereldvleesmarkt.

Europa is de enige regio in de wereld waar voldoende aanbod is van varkens. In Amerika, Mexico, Japan en Zuid-Korea zijn er tekorten aan varkens en varkensvlees als gevolg van de PED-epidemie.

Europa profiteert voor een deel mee van de tekorten die er zijn in andere delen van de wereld, maar dit is onvoldoende om het wegvallen van de Russische markt te compenseren, aldus de analyse van de Rabobank. Ook de dure euro speelt een rol. Hervatting van de export naar Rusland zou een boost kunnen geven aan de Europese varkensprijs.

In andere delen van de wereld zullen de varkensprijzen recordhoog blijven, de komende drie maanden, verwacht de Rabobank. In de Verenigde Staten wordt het verlies aan productie gecompenseerd door de karkasgewichten op te laten lopen. Die liggen zo’n vijf procent boven het niveau van vorig jaar. In Mexico is de varkensprijs ten opzichte van vorig jaar al met 25 procent gestegen. de verwachting is dat er nog wel vijf procent bij kan komen.

In China is de verwachting dat de varkensprijs zich zal herstellen na een moeilijke eerste helft van 2014. De verwachting is dat de prijzen zullen stabiliseren waarna een stijging mogelijk is als gevolg van een groeiende vraag en een kleinere zeugenstapel.

Beheer
WP Admin