Varkenshouderij

Nieuws 942 x bekeken

Effect vliegramp op gesprekken vleesexport onduidelijk

Brussel - Het is nog niet duidelijk of en hoe de ramp met vlucht MH17 van Malaysian Airlines de besprekingen tussen EU en Rusland over een gedeeltelijke hervatting van de varkensvleesexport naar Rusland zal beïnvloeden. Dat zegt Frans van Dongen, lobbyist van de Nederlandse vleessector in Brussel.

De kans bestaat dat de economische betrekkingen tussen EU en Rusland verder worden bevroren. De Europese varkensvleessector kan dan het kind van de rekening worden.

De situatie is bekend. Na de vondst van Afrikaanse varkenspest in Letland, Litouwen en Polen sloot Rusland de grenzen voor Europees varkensvlees. Rusland lijkt nu bereid om een importverbod te beperken tot die drie landen en de landen of delen van de landen om de genoemde landen heen. De EU heeft op korte termijn niet onmiddellijk de bevoegdheid om daarmee akkoord te gaan. De betreffende landen moeten allemaal akkoord gaan. Het is volgens Van Dongen een ingewikkeld onderhandelingsproces, waarbij ook aan Russische kant er krachten zijn die de huidige situatie wel willen laten voortduren, bijvoorbeeld omdat de varkensprijzen in Rusland zeer hoog zijn.

De Europese Commissie is zich steeds meer bewust van het belang van de Russische markt. "In Frankrijk in Bretagne komen slachterijen al in moeilijkheden omdat de Russische markt op slot zit", aldus Van Dongen. Volgens de lobbyist vormt de procedure die de EU bij de wereldhandelsorganisatie WTO is gestart, waarbij de EU eist dat Rusland de grenzen heropent, geen belemmerende rol. Die procedure loopt naast de onderhandelingen en kan op elk moment worden beëindigd als de partijen eruit zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.