Varkenshouderij

Nieuws 1593 x bekeken

Danish Crown haalt vlees terug wegens groeihormoon

Stockholm - Danish Crown moet in Zweden 11,5 ton varkensvlees terughalen bij de supermarktketens Ica en Axfood, omdat het verontreinigd kan zijn met het synthetische groeihormoon DES. Dat meldt donderdag de Zweedse voedselveiligheidsbewaker Livsmedelverket.

De hormonale stof werd al vorige week ontdekt bij een varken in één van de Deense slachterijen van het concern. De Deense voedselveiligheidsdienst heeft naar aanleiding daarvan een controle uitgevoerd bij de varkensstapel van het leverende bedrijf. Hier zijn ook  analyses uitgevoerd van de mest, het drinkwater en het voer. Tot de resultaten bekend zijn is voor de dieren van het bedrijf een transportverbod ingesteld. Die resultaten zijn tot dusver nog niet bekendgemaakt.

DES (dietylstilbestrol) werd vroeger in de varkenshouderij wel gebruikt als groeibevorderaar maar is als zodanig al sinds 1981 verboden in de EU. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.