Varkenshouderij

Nieuws 1044 x bekeken 3 reacties

Varkenssector houdt vast aan voortrekkersrol primaire producent

Barneveld - LTO en NVV willen vast blijven houden aan de voortrekkersrol voor de primaire producenten bij de oprichting van een organisatie die taken moet overnemen van het opgeheven productschap. Dat zegt vice voorzitter Theo Duteweerd van de NVV in reactie op de brief die minister Henk Kamp heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. Duteweerd zegt voorlopig vast te blijven houden aan de oprichting van een producentenorganisatie.

Uit de brief van Kamp valt af te leiden dat een producentenorganisatie niet kan worden opgericht door vertegenwoordigende organisaties als NVV en LTO. Alleen primaire producenten kunnen een producentenorganisatie oprichten. Duteweerd verwacht dat dit voor de varkenssector toch geen probleem op hoeft te leveren. "We zorgen ervoor dat hij door primaire producenten wordt opgericht."

Duteweerd wijst er ook op dat LTO en NVV nooit de vorming van een brancheorganisatie hebben uitgesloten, maar zegt er aan te hechten om in eerste instantie uit te gaan van de producentenorganisatie, waarin boeren het voortouw houden. Vakgroepsecretaris Henk Boelrijk van LTO denkt dat de weg naar de oprichting van een producentenorganisatie nog lang kan zijn. "We moeten nog eens goed kijken hoe we dat gaan doen." Ook hij zegt zeer te hechten aan het principe van Boer aan het roer. "Maar we moeten wel goed samenwerken met de andere schakels in de keten."

Duteweerd meldt verder dat de brief van Kamp weinig nieuws bevat. "Dit had een half jaar geleden ook al naar de Kamer gestuurd kunnen worden." Hij vreest dat de sectoren in flinke tijdnood komen en dat de continuïteit van onder meer het topsectorenonderzoek in de knel kan komen.

Laatste reacties

 • bertes

  ja ja. de verdienbedrijven moeten wel grip op de boeren blijven houden. anders blijven de hoge rendementen niet.

 • joannes

  Praat eerst eens over de taken die je wil gaan uitvoeren en wat het op gaat leveren voor die producenten.

 • Burnetti

  @bertes: Helemaal mee eens.
  Kijk naar de tegenwerking die een innovatief marktconcept als Vair krijgt.
  Lokale boer, Lokale slacht!
  Pluim voor deze doorzetters!

Of registreer je om te kunnen reageren.