VarkensNieuws

Varkensprijs VS nadert record

Washington – De varkensprijs in de Verenigde Staten steeg maandag naar €1,97 per kilo geslacht gewicht. Daarmee nadert deze prijs het recordniveau van €2,04 per kilo van eind maart.

Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (UDSA). De VS-varkensnotering lag begin dit jaar nog op €1,23 per kilo. Daarna steeg die prijs in rap tempo naar de recordhoogde van €2,04 in maart als gevolg van de vele uitbraken van het diarreevirus Porcine Epidemic Diarrhea (PED). Dat niveau konden Amerikaanse slachterijen niet lang volhouden. Tussen eind maart en en de tweede helft van mei zakte de notering van de VS weer met 32 cent naar €1,72 per kilo door een krap aanbod.

Amerikaanse varkensslachterijen ondervinden nog steeds de gevolgen van de PED-uitbraken eerder dit jaar. Het aantal gevallen daalde de afgelopen weken fors. Amerikaanse bedrijven produceerden in mei met 844.000 ton varkensvlees 2 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Het aantal varkensslachtingen daalde met 6 procent naar 8,62 miljoen. De stijging van het slachtgewicht met 11 procent naar 130,1 kilo per vleesvarkens compenseerde het verlies aan slachtingen niet helemaal, blijkt uit cijfers van USDA.

Beheer
WP Admin