Varkenshouderij

Nieuws 2216 x bekeken 1 reactie

Afname aantal varkensbedrijven zet door

Den Haag - Het aantal varkens blijft ten opzichte van 2013 vrijwel gelijk, terwijl het aantal bedrijven daalt. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Landbouwtelling 2014.

Het aantal biggen steeg in 2014 met bijna 2 procent naar 5,4 miljoen dieren. Daarentegen daalde het aantal vleesvarkens met bijna 2 procent, waardoor de veestapel vrijwel onveranderd blijft. Het aantal fokvarkens steeg met bijna 1 procent naar 1,2 miljoen dieren. Sinds het jaar 2000  zijn er bijna een miljoen varkens bijgekomen in Nederland, maar de veestapel lijkt redelijk stabiel te blijven.

Terwijl het aantal varkens vrijwel gelijk blijft, daalt het aantal bedrijven met bijna 8 procent. Vorig jaar telde het CBS nog 5.530 varkensbedrijven in Nederland, in april 2014 is dit aantal met 420 bedrijven gedaald. Vooral het aantal vleesvarkensbedrijven is flink gedaald met bijna 8 procent, dat is een daling van 360 vleesvarkensbedrijven tegenover 2013.

Ook het aantal biggen- en fokvarkensbedrijven daalt. Het aantal bedrijven met biggen daalt met meer dan 5 procent en het aantal fokvarkensbedrijven met bijna 6 procent.

Vergeleken met het jaar 2000 zijn bijna 9.500 varkensbedrijven verdwenen. De grootste daling is te zien in het aantal vleesvarkensbedrijven met een daling van 8.700 bedrijven. In april 2014 zijn 3.700 biggenbedrijven en 3.900 fokvarkensbedrijven minder geteld tegenover het jaar 2000. De afname van het aantal varkensbedrijven zet door, terwijl het aantal varkens stabiel blijft. Dit betekent dat het aantal dieren per bedrijf ook dit jaar weer is gestegen.

Eén reactie

  • w v gemert

    De stijging van het aantal varkens wordt in zijn geheel bepaalt door het aantal geboren biggen per worp.

Of registreer je om te kunnen reageren.