VarkensNieuws

LTO onderzoekt producentenorganisatie

Zwolle – De vakgroep LTO varkenshouderij onderzoekt de mogelijkheden om op korte termijn tot de oprichting van een producentenorganisatie voor de varkenshouderij te komen. Dat blijkt uit een mededeling van die strekking op de sites van LTO Noord en de LLTB. LTO volgt daarmee de NVV, die twee weken geleden al bekend maakte voluit te willen gaan voor de oprichting van een producentenorganisatie.

De mededeling is niet te vinden op de site van de ZLTO. LTO Noord en LLTB kiezen blijkens de mededeling op hun site op dit moment al voluit voor een producentenorganisatie. “Wij gaan voor een sterk collectief.” Ook wijzen LTO Noord en LLTB erop dat varkenshouders met z’n allen lid zullen moeten worden om voldoende representativiteit te behalen.

Landelijk vakgroepvoorzitter Maarten Rooijakkers (ZLTO) laat zich voorzichtig uit over de producentenorganisatie. “We onderzoeken of zo’n organisatie het juiste vehikel is voor onze doelstelling. We moeten onze doelstelling en de statuten heel helder voor ogen hebben om erkend te kunnen worden en ook AVV-bevoegdheden te krijgen.” Rooijakkers noemt vier zaken die wat hem betreft essentieel zijn en waarvoor de op te richten organisatie een erkenning nodig heeft en de mogelijkheid om een Algemeen Verbindend Verordening uit te schrijven. Die vier zaken zijn: Monitoring Kritische Stoffen, het Diergezondheidsfonds, voedselveiligheid en coördinatie en beheer van het praktijkonderzoek.

Secretaris Henk Boelrijk van de vakgroep meldt dat er momenteel wordt onderzocht hoe een organisatie eruit zou moeten zien. “We zijn aan het bekijken hoe we de organisatie gaan inrichten en welke vorm we die zullen geven. Het gaat dan om vragen als de statuten, het businessplan en hoe het bestuur eruit komt te zien. Gaan we werken met een ledenraad, wat worden de kosten en meer van dat soort zaken.” Volgens Boelrijk zou in de loop van volgende week duidelijk moeten zijn welke vorm de organisatie krijgt.

Beheer
WP Admin