VarkensNieuws

Dijksma blijft bij vier-dageneis zeugen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken blijft vasthouden aan de vier-dageneis voor groepshuisvesting van zeugen. Ook na een onafhankelijk veterinair advies over deze eis ziet Dijksma geen aanleiding om af te zien van deze nationale eis. Volgens de Europese norm moeten zeugen vanaf 28 dagen na inseminatie in groepen worden gehouden. In Nederland is dat vier dagen. Zeugenhouders hebben hier moeite mee.

Dijksma liet op verzoek van de Tweede Kamer een onafhankelijk veterinair advies opstellen over de kwestie. Een expertgroep met deskundigen van de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde, Wageningen UR en de Gezondheidsdienst voor Dieren oordeelt dat er in de vroege dracht welzijns- en reproductieproblemen kunnen ontstaan bij groepshuisvesting. De belangrijkste factoren hierbij zijn berigheid bij introductie in de groep, gebrek aan toegang tot voeding en gebrek aan ruimte om agressief gedrag af te kunnen wenden.

Op basis van deze bevindingen ziet Dijksma geen aanleiding voor aanpassing van de vier-dageneis. Wel is de staatssecretaris bereid om voor bepaalde evidente knelgevallen een oplossing te zoeken. Dijksma is met LTO en NVV in gesprek geweest om tot een inventarisatie te komen van deze knelgevallen. Voor deze bedrijven wordt een adviserings- en begeleidingstraject opgesteld.

Voor het begeleiden van bedrijven die welzijns- en reproductieproblemen kennen als gevolg van de omschakeling naar groepshuisvesting loopt reeds een vrijwillig begeleidingstraject. Voor 2014 is hiervoor €50.000 beschikbaar uit de Topsector Agri en Food in de PPS samenwerkende varkensvleesketen. Tot nu toe hebben zich acht bedrijven gemeld voor ondersteuning.

Beheer
WP Admin