Varkenshouderij

Nieuws 3566 x bekeken 11 reacties

Wilde zwijnen gezien bij Eibergen

Eibergen – In het buitengebied van Eibergen zijn wilde zwijnen gespot. Volgens jagers lopen er zo'n 15 dieren. In een weiland zijn sporen aangetroffen van de zwijnen. Wilde zwijnen zijn sinds 1930 niet meer gezien in de Achterhoekse plaats. Het vermoeden is dat het gaat om dieren afkomstig uit Duitsland.

Wilde zwijnen mogen in Nederland volgens het officiële bestaande beleid alleen maar voorkomen in twee leefgebieden: de Veluwe en het Limburgse natuurgebied de Meinweg. Daarbuiten geldt de nulstand, ofwel de dieren mogen daar niet voorkomen en zouden moeten worden bejaagd. Zwijnen zijn echter de laatste jaren op steeds meer plaatsen opgedoken. Ze komen voor tot diep in Brabant, de omgeving van Groesbeek en ook in de provincie Utrecht zouden de dieren zijn gesignaleerd.

Varkenshouders zien de wilde zwijnen niet graag komen. De vrees is dat ze besmettelijke varkensziekten als klassieke varkenspest en Afrikaanse varkenspest over kunnen brengen.

Bij de onderhandelingen over het convenant diergezondheidsfonds in 2009 sprak de sector met toenmalig minister van LNV af dat het bestaande beleid zou worden gehandhaafd. Van die afspraken is tot nu toe niet veel terecht gekomen.

Laatste reacties

 • krulsaart

  Afschieten!

 • el

  Ze vermenigvuldigen snel, direct ingrijpen!

 • ikkethuis

  Ik heb een sterk vermoeden dat het allemaal geen toeval meer is, maar dat er steeds meer wild overal wordt uitgezet door een aantal groenen. Als ze vervolgens bejaagd moeten worden, trekken ze alles uit de kast.

 • Snel

  Afschieten zoals krulstaart al zei

 • paul deeterink

  dit is oud nieuws. bij ons langs de grens zijn ze al een paar jaar aanwezig. en dat worden er alleen maar meer.

 • Marco22

  De overheid stelt zich weer eens onbetrouwbaar op. Dan de diergezondsheidfonds dan ook opheffen en gelden terug storten. Dit is te makkelijk, zwijnen slepen ziekte binnen terwijl deze zwijnen daar niet mogen zijn. Daar heeft de overheid een verantwoordelijkheid. Als er dan wel een kvp of mkz uitbreekt, dan de agrarische sector maar laten bloeden voor hun falende beleid. O wacht dit is gewoon ' een terug trekkende overheid' mensen moeten het zelf maar uitzoeken. Dus gweer uit de kast en ten strijde!!

 • wimschaap

  direcht afschieten . in rhenen worden ze elk jaar neer ge zet als ze daan worden afgeschoten is er gelijk kometaar van pvdd Wie zou die neer zetten ??. ze zijn kapot mak dan weet je het wel

 • henk11

  De overheid dweilt met de kraan open.
  Wanneer je wel regels maakt en geen uitvoering daaraan geeft is prutswerk
  Laat de jagers met hun kennis zoiets regelen
  Halfslachtig en emotioneel gedoe, daar heeft niemand wat aan
  Kijk maar naar het beheer ven de ganzen, als het kalf verzopen is dan probeert men de put te dempen

 • piglet56

  henk 11 helemaal mee eens

 • koestal

  ze kunnen er heerlijke patee van maken

 • pietjepok

  Gewoon afschieten en niet zoveel vermelden in de media net als de ganzen wat is dat een ramp heb zelf 26 ha aan ijselmeer maar hoef daar niet meer te maaien pff

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.