VarkensNieuws

Wilde zwijnen gezien bij Eibergen

Eibergen – In het buitengebied van Eibergen zijn wilde zwijnen gespot. Volgens jagers lopen er zo’n 15 dieren. In een weiland zijn sporen aangetroffen van de zwijnen. Wilde zwijnen zijn sinds 1930 niet meer gezien in de Achterhoekse plaats. Het vermoeden is dat het gaat om dieren afkomstig uit Duitsland.

Wilde zwijnen mogen in Nederland volgens het officiële bestaande beleid alleen maar voorkomen in twee leefgebieden: de Veluwe en het Limburgse natuurgebied de Meinweg. Daarbuiten geldt de nulstand, ofwel de dieren mogen daar niet voorkomen en zouden moeten worden bejaagd. Zwijnen zijn echter de laatste jaren op steeds meer plaatsen opgedoken. Ze komen voor tot diep in Brabant, de omgeving van Groesbeek en ook in de provincie Utrecht zouden de dieren zijn gesignaleerd.

Varkenshouders zien de wilde zwijnen niet graag komen. De vrees is dat ze besmettelijke varkensziekten als klassieke varkenspest en Afrikaanse varkenspest over kunnen brengen.

Bij de onderhandelingen over het convenant diergezondheidsfonds in 2009 sprak de sector met toenmalig minister van LNV af dat het bestaande beleid zou worden gehandhaafd. Van die afspraken is tot nu toe niet veel terecht gekomen.

Beheer
WP Admin