Varkenshouderij

Nieuws 2050 x bekeken 6 reacties

Varkensexport weer dupe tekort mankracht NVWA

Utrecht - De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft onvoldoende mensen om vrijdag alle aangevraagde klepkeuringen van exportvarkens uit te voeren.

Zo'n twintig aanvragen zijn afgewezen, laat de dienst weten.

Een van de gedupeerden is handelaar en waaghouder Jan de Koning in Lunteren. Hij heeft 160 slachtzeugen, afkomstig van diverse boeren, in zijn stal liggen en kreeg in eerste instantie geen NVWA-dierenarts toegewezen voor een veterinaire keuring op vrijdagochtend 6.00 uur. Na lang onderhandelen is het De Koning gelukt toch een keurmeester te krijgen, maar dat gaat wel ten koste van klepkeuring van een van zijn klanten die vleesvarkens wil exporteren. De export van de vleesvarkens gaat niet door, deze probeert De Koning noodgedwongen aan een binnenlandse slachterij te slijten.

De Koning is opgelucht dat hij in elk geval de zeugen kan leveren: "Deze komen van diverse bedrijven en gaan ook nog eens berig worden. Dat veroorzaakt veel onrust."

Ook een aanvraag voor een klepkeuring van een klant van Handelshuis Schuttert in Ommen (Ov.) voor morgen, is geannuleerd. Bij twee klanten van Varkenshandel Dijk, een andere exporteur van vleesvarkens, zijn voor morgen twee aanvragen voor veterinaire keuring afgewezen. Uitwijken naar de exportverzamelplek voor een keuring is de enige optie om de varkens toch te kunnen leveren. Dat betekent wel twee uur vertraging en de varkens moeten dan de wagen af en er opnieuw weer op. Per varken kost dat minimaal €2,50.

Dit is de tweede opeenvolgde vrijdag dat de NVWA onvoldoende dierenartsen heeft om alle aanvragen voor klepkeuringen voor varkens toe te wijzen. Vorige week vrijdag 25 april zijn zeventien aanvragen voor een klepkeuring afgewezen door de NVWA.

Laatste reacties

 • zon

  De werkuren van de transporteurs worden zolangzamerhand gedwongen
  gelijkgetrokken aan die van de NVWA.

 • Gebr.hendrikx

  Es ist zum kotsen!

 • AP te P

  Wij waren zelf ook de dupe van deze 'acties' van VWA, ook deze vrijdag weer. Duitsland heeft 6-daagse werkweek, VWA dus vanaf heden een 4-daagse; moet ook kunnen voor hun met die tariefsverhogingen ! Eén ding moet mij wel van het hart, Dierenwelzijn staat 'hoog' in het vaandel bij ministerie en VWA, maar wat er nu gebeurt is (door varkens verplicht te laten lossen en weer opladen met alle ellende vandien) is gewoon de klok 25 jaar terugdraaien en dat met EU (vrij verkeer van goederen is basis). Als wij als handel/transport op eigen houtje deze toestanden, zoals nu op EVP's moeten plaatsvinden, zelf bedacht hadden, stond de Partij voor Dieren/Dierenbescherming/VWA/Ministerie enz op z'n kop en nu blijft het oorverdovend stil !!

 • piglet56

  nederland gaat kapot aan de regels en aan de kosten laat de nvwa ers 24 uur per dag werken voor n normaal tarief

 • WT

  Wij waren ook de sigaar. Donderdagmiddag om 3 uur krijg je van de NVWA bericht dat de klepkeuring van vrijdagmorgen 6 uur niet door kan gaan. Varkens afgevoerd, uit de computer verwijderd, uitgezocht enz.
  Alles gooien ze in het honderd. Navraag bij enkele dierenartsen die ook
  wel eens hier keuren schertst helemaal onze verbazing.
  De varkens waren al aan de zware kant en kunnen nu pas maandag weg.
  Wie draait er op voor de financiele schade???
  Dijksma wordt eens wakker en maak de BV nederland niet kapot

 • aarthamstra1

  Hoop geschreeuw weinig vol . Kan nog wel een stapje verder zal; moedertje
  Dijksma denken.
  Maar als er 10 boeren zijn die mee durven om eens echt de boel plat te leggen in Den Haag. doe ik mee met mijn strontkar.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.