Varkenshouderij

Nieuws 1452 x bekeken

'Sterkere positie binnen Good Farming Star'

Aarle-Rixtel - Een expertgroep van zes à zeven varkenshouders die voor het Good Farming Star-concept van Vion produceren, onderzoeken samen met Vion de mogelijkheden om de rol en de invloed van de varkenshouders binnen het concept te verbeteren.

Gesprekspartners voor de varkenshouders zijn behalve Vion ook de Dierenbescherming en retailers zoals Albert Heijn.  Dat bevestigt LTO varkenshouderij-voorzitter Maarten Rooijakkers die zelf als Good Farming Star-varkenshouder ook deel uitmaakt van die expertgroep. "Er wordt op het ogenblik volop gesproken. Ketenvorming staat her en der op de agenda en er is veel beweging", aldus Rooijakkers. "Ons streven is dat de rol van de varkenshouder binnen de Good Farming Star sterker wordt. We willen volwaardig gesprekspartner zijn en ons doel is dat de varkenshouders binnen de keten worden gezien als de producenten, die het gewenste product maken en in die zin volwaardige partners zijn."

De vergoedingen voor de extra inspanningen die Star-varkenshouders doen is slechts één van de gespreksonderwerpen. Het gaat ook over zaken als waardeverdeling binnen de keten, voedselzekerheid, transparantie van de keten en dergelijke. Doel is om zoveel mogelijk te komen tot win win situaties voor de partners in de keten.

Rooijakkers ziet de varkenssector op het punt van ketenvorming en samenwerking volop in beweging en is daarover niet ontevreden. "Het staat overal volop op de agenda, maar veel zaken zijn nog niet erg concreet. Wat dat betreft is dit misschien een overgangsjaar"aldus Rooijakkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.