Varkenshouderij

Nieuws 1645 x bekeken 1 reactie

Stalkoeling goed voor varkensgezondheid

Zwolle - Het gebruik van bodemenergie om het klimaat in varkensstallen te optimaliseren heeft een positief effect op productie en diergezondheid. Er zijn minder longaandoeningen en luchtwegproblemen in geconditioneerde stallen. Dat staat in de nieuwsbrief van kennisplatform Varkensnet. Tevens draagt een goed, constant stalklimaat bij aan het werkplezier van de varkenshouder.

Op bijna 90 procent van de bedrijven is het gebruik van bodemenergie technisch toepasbaar. Volgens Eric Douma, vakgroepvoorzitter varkenshouderij van LTO-Noord, zal bodemenergie een substantiële bedrage gaan leveren aan de bouw van nieuwe, energieneutrale varkensstallen.

Om met gebruik van grondwater het stalklimaat te sturen zijn een warmtekoude-opslag (WKO) en warmtewisselaar nodig om de stallucht 's winters te verwarmen en 's zomers te koelen. Varkensnet organiseert op 4 juni een bijeenkomst over dit thema in Barneveld.

Eén reactie

  • anton1937

    Stalkoeling in de varkenshouderij is een systeem dat al 30 jaar met succes is toegepast,zowel met warmtepompen ofwel WKO als met grondbuisventilatie. Conclusie niets nieuws onder de zo'n.

Of registreer je om te kunnen reageren.