VarkensNieuws

Rusland sluit Krim voor Oekraïens varkensvlees

Simferopol – Rusland heeft de import van all varkensvleesproducten uit de Oekraïne naar het pas geannexeerde Krim-schiereiland verboden.

Het nieuws is bekend gemaakt op een persconferentie in Simferopol op de Krim door de minister van landbouw van het schiereiland.

Als reden voeren de Russen de gevreesde Afrikaanse varkenspest op. Ook in Oekraïne zijn eerder dit jaar in enkele grensgebieden met Rusland en Wit-Rusland dode wilde zwijnen gevonden die bleken te zijn besmet met het virus. De Russische autoriteiten vrezen voor een sterke verspreiding van de Afrikaanse varkenspest in Oekraïne als gevolg van de onzekere en onrustige politieke situatie in het oosten van het land. Daarbij hebben de Russen het scenario voor ogen van Georgië van acht jaar geleden. Tijdens de Georgische oorlog is het Afrikaanse varkenspestvirus Rusland binnen gekomen en daarna als een olievlek over het hele westen van Rusland uitgebreid. De Russen hebben zelfs het vermoeden dat het Afrikaanse varkenspestvirus destijds moedwillig als een vorm van biologisch terrorisme is verspreid. Ze willen een dergelijk scenario voor de Krim voorkomen.

De autoriteiten van de Krim onderhandelen met Rusland over toestemming om wel bevroren varkensvlees te kunnen importeren uit Oekraïne.

Beheer
WP Admin