VarkensNieuws

NVWA schorst erkenning veeverzamelcentrum

Utrecht – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de erkenning van het veeverzamelcentrum Animo in Venhorst geschorst, omdat er illegaal ongekeurde biggen zijn ingeladen. Dat heeft de autoriteit bekendgemaakt.

Voordat varkens mogen worden vervoerd naar het buitenland moeten zij zijn gekeurd door een dierenarts van de NVWA. Keuring is verplicht om verspreiding van dierziekten te voorkomen en er zeker van te zijn dat er geen zieke of gewonde dieren worden vervoerd.

Het bedrijf krijgt zijn erkenning terug als de procedures op orde zijn en dieren niet meer illegaal ingeladen en vervoerd kunnen worden. Het vervoersbedrijf dat de varkens illegaal heeft ingeladen krijgt een bestuurlijke boete.

Eigenaar Toon Wassenberg van Animo ontkent dat er iets mis is gegaan op zijn verzamelcentrum. “Een chauffeur dreigde niet-gekeurde biggen op te laden, omdat ik even niet oplette. De aanwezige dierenarts was daar kwaad over. Daardoor is er even een schorsing gekomen, maar die is weer opgeheven. Ik heb een advocaat ingeschakeld om een boete te voorkomen”, legt Wassenberg uit. De NVWA meldt dat de schorsing nog niet is opgeheven. Er loopt een kortgedingprocedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Het is het tweede verzamelcentrum in korte tijd dat zijn erkenning kwijtraakt. Op 31 maart meldde de NVWA dat een verzamelplaats in het oosten van het land zijn erkenning is kwijtgeraakt wegens intimidatie van NVWA-medewerkers. Het verzamelcentrum mag pas weer aan de slag als er een omgangsprotocol is afgesloten. De eigenaar van het verzamelcentrum moet ervoor zorgen dat de NVWA-inspecteurs hun werk op een veilige manier kunnen doen.

Het Openbaar Ministerie zal beslissen over de strafrechtelijke vervolging van de medewerkers van de verzamelplaats.

Beheer
WP Admin